Utematlagning i Skolskogen

Utomhus kan man tillaga allt från enkelt fika till en tre-rätters måltid. Vad som kan göras utomhus i en större grupp bestäms av livsmedelssäkerheten och vad som är praktiskt möjligt. Det mesta är trots allt möjligt utomhus och få begränsningar finns. Det gäller bara att våga och veta hur man ska göra det.

Syfte

Syftet med materialet på den här sidan är att ge utbildning och stöd till lärare som vill laga mat ute med sina elever. Inspirera dem att gå ut med eleverna och göra upplevelser med tema mat och eld. Materialet på sida kommer fortlöpande att uppdateras och utökas.

Vilka är målgruppen

Målgruppen är främst lärare på högstadiet och mellanstadiet samt elever (årskurs 4-6 och 7-9). Förhoppningen är även att materialet här ska kunna intressera andra. Exempelvis lärare inom SFI som kan använda filmen för att uppmuntra deras elever att vara ute i den svenska naturen och där matlagning kan vara ett verktyg för att motivera.

Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola. Foto: Anna Steinwall

Elever i klass 9D, Hammarlundens skola. Foto: Anna Steinwall

Film - Utematlagning i skolskogen:

I filmen träffar vi två lärare (Jens Meyer och Sofia Norin) som lagar mat och samtalar med varandra om utematlagning. Jens är mer erfaren inom området och ger stöd och tips till sin kollega Sofia. I filmen medverkar även elever från klass 9D på Hammarlundens skola. De får bland annat lära sig att hugga ved, spänta upp vedträ i mindre stickor och hur man gör upp eld på bästa sätt.

Trailer

Film

Fördjupningsmaterial till filmen; (finns som pdf att ladda ner)

Checklista och tips

Elden

Fem nycklar till säkrare mat

Recept Hammaröwok

Mer tips och material:

Uteklassrum i skolskogen

Mat i Skolskogen (kokbok) - beställ här:

 

Kollegialt och ämnesövergripande

Sy ihop en heldag om möjlighet finns. Exempelvis en skogsdag och skapa en ämnesövergripande dag tillsammans med andra kollegor på skolan. Kanske engagera skolköket för catering och inspirera kökspersonalen att vara med i delar under aktiviteten.

Tips! Varför inte kombinera en dag med utematlagning och kunskap om allemansrätten! Skogen i Skolan har både digitala lektioner, en film och praktiska undervisningsupplägg om allemansrätten läs mer här:

 

Uppdaterad: