Det finns idag mer än 1000 skolskogar i Sverige, alla är olika och alla utgår från de lokala förutsättningarna. Sedan Skogen i Skolan skapade den första skolskogen 1982 har det ursprungliga målet att förmedla kunskaper om skog och natur kompletterats, skolskogen är idag ett klassrum för i princip alla ämnen.
En skolskog är ett avgränsat område som efter överenskommelse med markägaren disponeras av skolan för lektioner och utevistelser.

Det finns ett starkt ökat intresse för utomhuspedagogik och intresset för utomhuspedagogik ökar bland lärare i Sverige. Kurser, fortbildningsdagar och konferenser fylls snabbt av pedagoger som vill lära sig mer om undervisning i det fria. Forskning bekräftar värdet av undervisning utomhus, att det är positivt både för den psykiska och fysiska hälsan.
Målet med en skolskog är att den ska uppfylla följande syften:
- Bidra till ökad måluppfyllelse av läroplanens mål inom alla ämnen.
- Bidra till ökade kunskaper ur alla aspekter, ett hållbart sätt att bruka skogar samt deras ekosystemtjänster och roll i samhället.
Det finns inga särskilda krav på hur en skolskog ska se ut eller hur stor den ska vara. Den utformas av varje enskild skola utifrån de lokala förutsättningarna. I avtalet med markägaren kan också skrivas in att skolan får tillstånd att göra lite mer än vad allemansrätten tillåter, till exempel anlägga en eldplats, bygga vindskydd eller kanske fälla några träd. Alla åtgärder som planeras i skolskogen ska man alltid få tillstånd av markägaren för.