Ladda ner som PDF: Skapa djur med naturmaterial
Ta med eleverna ut och helst till en skog. Låt eleverna samla ihop olika typer av natur-material t.ex. löv, pinnar och mossa. Låt fantasin flöda och skapa olika djur med hjälp av djurkorten.
Material
- Olika typer av naturmaterial
- Laminerade vita papper eller plywoodskivor
- Länk till färdiga djurbilder
Gör så här
- Ge eleverna bilder av olika djur och låt dem samla material från naturen för att skapa djur efter bilderna.
- Dela ut laminerade vita papper eller plywoodskivor som eleverna kan placera sina skapelser på.
- Gå runt och titta på allas djur och om tid finns kan eleverna få berätta vad de kan om de olika djuren.
- Nu har eleverna både fått frisk luft, studerat naturen och varit kreativa. Avsluta gärna genom att göra en snabb utvärdering av vad eleverna tyckte.
- Bonus! Låt eleverna testa uppgiften ”Djur i nacken”. I denna övning får de fästa ett djurkort som de inte själva har sett i sin nacke. De ska sedan ställa frågor till de andra som kan göra att de klurar ut vad de har för djur i nacken.
Till läraren – Fördjupning och inspiration
- Låt eleverna titta på varandras kreationer. Ta reda på fakta om de djur ni skapat, redovisa i text eller håll korta presentationer för varandra. Ta reda på vilken roll i skogen djuren har, är de producent/konsument, växt-/kött-/allätare, nedbrytare? Beskriv en näringskedja där djuret ingår.
Arbeta ämnesövergripande
NO, Svenska, Bild, Slöjd, Idrott och hälsa, Geografi med frågeställningarna: Vad är en skog? Vad finns i er närbelägna skog?
- Läs och lär mer i Boken om Skogen.
- Gör den digitala lektioner Sveriges Skogar. Lärarhandledning Lektionen Sveriges skogar
- Gör en Sverigekarta utomhus med hjälp av ett långt rep och markera var våra olika skogstyper finns. Markera var ni själva bor och går i skolan. Vilken /vilka skogstyper har ni där?
- Besök er närmsta skog och inventera. Passa på att använda orienteringskartor som hjälpmedel, vitt betyder skog, grönt betyder svår till ogenomtränglig skog.
- Vilka trädslag hittar ni? Vilket trädslag är vanligast? Fakta om svenska träd.
- Mer att undersöka – Är träden i olika åldrar? Finns döda träd/stubbar/högstubbar? Vad mer finns i skogen – svampar, mossor och lavar, ris och buskar? Går det att se skogens växtskikt: träd-/busk- och fältskikt?
- Vilka spår från djur hittar ni? Djurspårskort.
Lycka till!
Ladda ner som PDF: Skapa djur med naturmaterial