Värmland

Nio av tio värmlänningar tycker att skogen är det bästa de har! Och det är tur det, för skog täcker 70 procent av Värmlands yta.

Skogen i Värmland består mest av gran, 47 procent, följt av tall och björk, 37 respektive 10 procent. Sveriges högsta träd var till och med mars 2003 en gran i Lekvattnet i nordvästra Värmland. Den var vid fällningen 48 meter hög med en omkrets på 2,52 meter i brösthöjd. Volymen uppmättes till 12,5 kubikmeter.

I de djupa Värmlandsskogarna finns inte bara stora granar, utan också vargar. Värmland ligger i kärnområdet för vargens utbredning i Skandinavien och följaktligen har vargen utsetts till Värmlands landskapsdjur.
Den vackra skogsstjärnan, Trientalis europaea, är Värmlands landskapsblomma.

Elever och pedagoger 4 - 6 i Värmland inbjuds att delta i Skogens Dagar vart tredje år. Information om tidigare evenemang finns inlänkat på denna sida och aktuell information publiceras här inför att det sker.

Artiklar för Värmland

Den 10 januari invigdes Värmlands första uteklassrum. Det är eleverna på Skattkärrsskolan som ska få undervisning utomhus. – Vi ska tända brasa, vara ute i skogen lite, grilla lite och ha roligt, säger Amelie Kihlman som går i tvåan på Skattkärrsskolan. Hon var en av två elever som...

Kontaktpersoner i Värmland

Samordnare