Värmland

Nio av tio värmlänningar tycker att skogen är det bästa de har! Och det är tur det, för skog täcker 70 procent av Värmlands yta.

Skogen i Värmland består mest av gran, 47 procent, följt av tall och björk, 37 respektive 10 procent. Sveriges högsta träd var till och med mars 2003 en gran i Lekvattnet i nordvästra Värmland. Den var vid fällningen 48 meter hög med en omkrets på 2,52 meter i brösthöjd. Volymen uppmättes till 12,5 kubikmeter.

I de djupa Värmlandsskogarna finns inte bara stora granar, utan också vargar. Värmland ligger i kärnområdet för vargens utbredning i Skandinavien och följaktligen har vargen utsetts till Värmlands landskapsdjur.
Den vackra skogsstjärnan, Trientalis europaea, är Värmlands landskapsblomma.

Elever och pedagoger 4 - 6 i Värmland inbjuds att delta i Skogens Dagar vart tredje år. Information om tidigare evenemang finns inlänkat på denna sida och aktuell information publiceras här inför att det sker.

Artiklar för Värmland

Dagen inleddes med ett studiebesök på Stora Enso Consumer Board Skoghall med 130 olika yrkeskategorier och sedan ett fältbesök på en avverkningsplats med Mellanskog och tre studenter (Skogstekniker)från Gammelkroppa Skogsskola.

Kontaktpersoner i Värmland

Samordnare