Värmland

Nio av tio värmlänningar tycker att skogen är det bästa de har! Och det är tur det, för skog täcker 70 procent av Värmlands yta.

Skogen i Värmland består mest av gran, 47 procent, följt av tall och björk, 37 respektive 10 procent. Sveriges högsta träd var till och med mars 2003 en gran i Lekvattnet i nordvästra Värmland. Den var vid fällningen 48 meter hög med en omkrets på 2,52 meter i brösthöjd. Volymen uppmättes till 12,5 kubikmeter.

I de djupa Värmlandsskogarna finns inte bara stora granar, utan också vargar. Värmland ligger i kärnområdet för vargens utbredning i Skandinavien och följaktligen har vargen utsetts till Värmlands landskapsdjur.
Den vackra skogsstjärnan, Trientalis europaea, är Värmlands landskapsblomma.

Elever och pedagoger 4 - 6 i Värmland inbjuds att delta i Skogens Dagar vart tredje år. Information om tidigare evenemang finns inlänkat på denna sida och aktuell information publiceras här inför att det sker.

Artiklar för Värmland

Nu har vi lanserat Skogen i Skolans digitala läromedel – Skogslektioner. Under snart 50 år har vi försett lärare med verktyg för att arbeta med utomhuspedagogik. Det har gjort att hundratusentals barn har fått vistas i och skapa en god relation till skogen. Med det nya läromedlet...

Samordnare i Värmland

Styrgrupp