Victoria upptäckte skogssektorns möjligheter på tjejkursen

Victoria Boström är ambassadör för SkogsSveriges och Skogen i Skolans Facebook-sidor och Twitter-konton. Hon är uppväxt i Västmanland och fick upp ögonen för det skogliga yrket när hon gick en skogskurs för tjejer. Efter kursen gick hon skogligt basår i Värnamo och studerar nu på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Sedan början av 2014 är Carl Danielsson vår ambassadör. Han går andra året av tre på Skogsmästarprogrammet. Följ Victoria och Carl på vår Facebook och Twitter!

- Jag är uppväxt norr om Västerfärnebo som ligger i Västmanlands län. Det var nära till skogen där jag lekte mycket som barn. På gymnasiet studerade jag på naturvetenskapliga linjen, men visste inte vad jag ville göra när jag blev ”stor”. Efter studenten jobbade jag ett år och gick på en fyradagars sommarkurs för tjejer i Skinnskatteberg. Det var på det viset jag fick upp ögonen för det skogliga yrket. Så därefter gick jag skogligt basår nere i Värnamo för att plugga in de skogliga ämnena och praktiken som behövdes för att börja på Skogsmästarskolan, säger Victoria.

På fritiden ägnar sig Victoria friluftsliv, kultur och spenderar mycket tid med familj och vänner.

- Målet med utbildningen är att få större kunskap om skogen. Det är en mycket bra utbildning och kan för min del ge ett intressant och roligt yrke. Jag vet att jag vill jobba med skog men än så länge vet jag inte riktigt med vad. Det återstår helt enkelt att se, säger Victoria Boström.

Följ Victoria under studierna på Skogsmästarskolan

Skogsmästarprogrammet
Skogsmästarprogrammet, 180 hp, där du får titeln Bachelor of Science in Forest Management. Under tre år får du lära dig den viktiga balansen mellan produktion, miljö och sociala världen. De två första åren läser du obligatoriska kurser om skogsförvaltning, råvaruförsörjning, ekologi, skoglig planering och skogens värdekedja. Under det tredje året gör du ett examensarbete där du kan fördjupa dig ytterligare i ett ämnesområde som intresserar dig. Utbildningen hör till SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Gunilla Häggström, Kommunikationsansvarig för SkogsSverige
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige

• SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.