Vi välkomnar Matti Erikoinen till Skogen i Skolans region Västernorrland!

Matti Erikoinen, Regionsamordnare Region Västernorrland
Matti är Regionsamordnare inom Skogen i Skolan och tjänstgör som Skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Dessutom jobbar han med arbetsledning inom Skogsstyrelsens arbetsmarknadsuppdrag med syfte att öka integration och minska arbetslöshet. Matti Erikoinen studerade naturvetenskap på gymnasiet och sedan blev det Jägmästarprogrammet under fem års tid på SLU.

Matti Erikoinen är både sammankallande för Härnösands kommungrupp samt regionsamordnare i Västernorrland.
– Arbetet i kommungruppen innebär att jag är med och planerar skogsdagar och praoveckor för högstadieelever i Härnösands kommun. Min roll som regionsamordnare har jag haft så kort tid att jag ännu inte hunnit jobba i den rollen. Jag har dock hunnit nosa på rollen och genomfört final för tävlingen Skogens Mästare, inspirationsdagar för lärare samt utedagar för föreskolelärarstudenter på Mittuniversitetet. Jag har även deltagit på yrkesmässor och skogsdagar i andra kommuner.

På Skogsstyrelsen arbetar han rådgivning. Det innebär att Matti träffar markägare på skogsträffar, skogsstjänstemän och entreprenörer genom dialoger om miljöhänsyn i skogsbruket och han är även kursledare på distanskurser om skogsbruk.

– I en del av min tjänst är jag även med arbetsledning inom Skogsstyrelsens arbetsmarknadsuppdrag. Uppdraget syftar till att hjälpa invandrare och långtidsarbetslösa in i arbetslivet samt till att fylla bristen på arbetskraft inom gröna näringar. Jag leder och utbildar arbetslag i att utföra allmännyttiga arbetsuppgifter inom de gröna näringarna.

Vad studerade du och varför passar ditt jobb bra för en Jägmästare?
– Jag pluggade naturvetenskap på gymnasiet, gjorde lumpen, reste och jobbade med massor av olika saker innan universitetsstudierna. Mitt jobb passar inte bra för alla Jägmästare, men om man är duktig på och bekväm med att instruera och leda folk är mitt jobb möjligen extra lämpligt. Om man tycker om att hålla sig á jour och vara bred i sin kunskap passar mitt jobb också bra. Många Jägmästare är ju sällan supernischade på ett ämne utan ganska breda i sin kunskap och det skulle kunna vara ett argument till varför mitt jobb passar bra för en jägmästare.

Vad är det bästa med Jägmästarprogrammet?
– Det bästa med utbildningen var den nära kontakten med landets forskare och experter inom många av de ämnen jag läste. Det innebar att det sällan var svårt att få hjälp av experter och för mig bidrog det till en mera personlig relation med vetenskapen och forskningen.

Vilka råd har du till de som vill bli Jägmästare?
– Till dem som vill studera på Jägmästarprogrammet: Go for it! När du kommer till de valbara kurserna, välj det som på riktigt intresserar dig! Till de som inte funderat på det: om du är intresserad av t.ex. biologi, ekologi, ekonomi, virkeslära eller logistik så kan Jägmästarprogrammet vara en väg för dig eftersom programmet är oerhört brett. Det är åtminstone värt att kolla igenom kursutbudet innan du avskriver det i tron att det endast handlar om hur man på bästa sätt odlar och hugger ner skog.

Vi önskar Matti Erikoinen lycka till i fortsättningen med uppdraget som Regionsamordnare för Skogen i Skolans region Västernorrland!

• Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen