Vi söker en Regionsamordnare till Skogen i Skolans Region Mälardalen

Regionsamordnare Skogen i skolan Skogen i Skolan Mälardalen söker en person som kan driva och utveckla arbetet med information och utbildning för lärare, lärarstudenter, studie- och yrkesvägledare (SYV-are) samt elever. Denna tjänst finansieras av de ingående parterna i styrgruppen för Skogen i Skolan Mälardalen. Den har en garanterad finansiering i tre år, med en stor potential till mer, mycket beroende av resultatet. Skogsbranschens rekryteringsbas minskar i takt med pensionsavgångar och andra samhälleliga strukturförändringar. Därför är denna verksamhet nu prioriterad.

Om tjänsten
Du ska forma en verksamhet i Mälardalen som ökar medvetenheten om skogsbruksnäringen hos grundskoleelever. Genom erfarenhet vet vi att det bästa sättet att nå dit är att utbilda lärare, lärarstudenter och SYV-are, de som har mest kontakt med eleverna. Du ska bygga och vårda relationer med människor i dessa grupper samt utveckla arbetssätt för att nå dem. I arbetet ingår även att hålla i utbildningar i skogen med Skogen i Skolans material samt hjälpa lärare och lärarstudenter att själva kunna hålla lektioner och övningar i skogen.

Du kommer att arbeta självständigt, med stöd av styrgruppen, nationella kansliet samt andra regionsamordnare i landet. Du ska upprätta en treårsplan för verksamheten, sätta mål och budget.

Du ansvarar för regionens webbplats samt uppdateringar på sociala medier.

Mycket av jobbet kommer att ske i fält, ute på skolor och i skogen. Arbetet sker i länen Stockholm, Uppsala, Västmanland och Sörmland – här finns 1/3 av Sveriges grundskoleelever.

Kvalifikationer och personliga egenskaper
Du ska ha kunskap om skolans förutsättningar, behov och möjligheter. Pedagogisk förmåga är en förutsättning, pedagogisk utbildning är en merit.

Du bör vara intresserad av skog och natur, skoglig kunskap är meriterande.

Förutsättningar för tjänsten
Uppdraget kommer från styrgruppen för Skogen i Skolan Mälardalen. Det finns dock en stor frihet i att forma tjänsten och att lägga upp arbetet för att nå satta mål.

Det finns en flexibilitet i hur anställningsformen ska utformas. Det finns möjlighet till anställning eller att jobba som konsult. Vi tillhandahåller en kontorsplats, i Uppsala eller Stockholm.

B-körkort är ett krav

Välkommen att kontakta oss
Om tjänsten; upplägg och förväntningar – Johanna Ydringer, styrgruppen SiS Mälardalen – tfn 026 15 11 59

Eller gå in på webbplatsen för mer information om verksamheten, www.skogeniskolan.se

Välkommen med din ansökan senast 10 mars till johanna.ydringer@billerudkorsnas.com!

• SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.