Välkomna att delta i Höstförsöket 2017

Vill du och dina elever delta i riktig forskning?! Då är ni välkomna att anmäla er till Höstförsöket 2017! Ni lär er mer om vetenskapliga metoder, om årstidsväxlingar och om klimatförändringens effekter. Dessutom bidrar ni till dagsaktuell klimatforskning. Höstförsöket leds av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Sista anmälningsdag är den 1 september.
Hur vet träden när det är höst?
För femte året i rad ordnar vi massexperimentet Höstförsöket. Årets experiment fortsätter på samma tema som tidigare: Hur vet träden när det är höst? Tack vare att tusentals elever deltagit tidigare år har vi unika, landsomfattande forskningsdata att analysera. I våras presenterade vi exempelvis resultat från Höstförsöket på den stora vetenskapliga konferensen EGU i Wien (Ladda hem Höstförsökets poster från EGU-konferensen, 2MB pdf-fil). Denna kunskap är grundläggande för att förstå hur klimatförändringen påverkar växtsäsongens längd och allt som hör ihop med det.

Hur går Höstförsöket till?
I Höstförsöket gör ni regelbundna observationer (gärna minst en gång i veckan) av höstlövsfärgernas utveckling och rapporterar in era data till oss. Vi prioriterar fem olika lövträd (asp, björkar, ek, lönn och rönn). Fullständiga instruktioner läggs upp på Höstförsökets hemsida och mailas ut till alla som anmäler sig!
I norra Sverige börjar höstlövsfärgerna i augusti och i sydligaste Sverige kring månadsskiftet september/oktober. Som längst kommer era observationer att pågå mellan 3 veckor till 2 månader beroende på hur många olika arter och träd ni observerar. Sista datum för inrapportering av era observationer är den 13 november.

För alla åldrar!
Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta. Det är lärarens uppgift att se till att uppgiften genomförs korrekt och passas in i undervisningen. Under tidigare år har allt från förskoleklasser till gymnasieelever som gjort projektarbeten deltagit i Höstförsöket. På hemsidan lägger vi upp dokument med lektionstips och bakgrundsinformation denna vecka.

Jag hoppas ni vill forska med oss! Sista anmälningsdag är den 1 september. Anmäl er här!

Ni anmäler er till Höstförsöket 2017 här:

Höstförsökets egen hemsida:

Läs mer om ”Naturens kalender i skolan”:

Höstförsöket är en del av Naturens kalender och Svenska fenologinätverket.

Med vänlig hälsning,

Kjell Bolmgren
Samordnare för Svenska fenologinätverket

Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Enheten för skoglig fältforskning
Besöksadress: Svante Arrhenius väg 20A, Stockholms Universitet, Stockholm
kjell.bolmgren@slu.sewww.slu.se

#slu40, www.slu40.se
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti