Välkomna att delta i Höstförsöket 2017

Vill du och dina elever delta i riktig forskning?! Då är ni välkomna att anmäla er till Höstförsöket 2017! Ni lär er mer om vetenskapliga metoder, om årstidsväxlingar och om klimatförändringens effekter. Dessutom bidrar ni till dagsaktuell klimatforskning. Höstförsöket leds av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Sista anmälningsdag är den 1 september.
Hur vet träden när det är höst?
För femte året i rad ordnar vi massexperimentet Höstförsöket. Årets experiment fortsätter på samma tema som tidigare: Hur vet träden när det är höst? Tack vare att tusentals elever deltagit tidigare år har vi unika, landsomfattande forskningsdata att analysera. I våras presenterade vi exempelvis resultat från Höstförsöket på den stora vetenskapliga konferensen EGU i Wien (Ladda hem Höstförsökets poster från EGU-konferensen, 2MB pdf-fil). Denna kunskap är grundläggande för att förstå hur klimatförändringen påverkar växtsäsongens längd och allt som hör ihop med det.

Hur går Höstförsöket till?
I Höstförsöket gör ni regelbundna observationer (gärna minst en gång i veckan) av höstlövsfärgernas utveckling och rapporterar in era data till oss. Vi prioriterar fem olika lövträd (asp, björkar, ek, lönn och rönn). Fullständiga instruktioner läggs upp på Höstförsökets hemsida och mailas ut till alla som anmäler sig!
I norra Sverige börjar höstlövsfärgerna i augusti och i sydligaste Sverige kring månadsskiftet september/oktober. Som längst kommer era observationer att pågå mellan 3 veckor till 2 månader beroende på hur många olika arter och träd ni observerar. Sista datum för inrapportering av era observationer är den 13 november.

För alla åldrar!
Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta. Det är lärarens uppgift att se till att uppgiften genomförs korrekt och passas in i undervisningen. Under tidigare år har allt från förskoleklasser till gymnasieelever som gjort projektarbeten deltagit i Höstförsöket. På hemsidan lägger vi upp dokument med lektionstips och bakgrundsinformation denna vecka.

Jag hoppas ni vill forska med oss! Sista anmälningsdag är den 1 september. Anmäl er här!

Ni anmäler er till Höstförsöket 2017 här:

Höstförsökets egen hemsida:

Läs mer om ”Naturens kalender i skolan”:

Höstförsöket är en del av Naturens kalender och Svenska fenologinätverket.

Med vänlig hälsning,

Kjell Bolmgren
Samordnare för Svenska fenologinätverket

Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Enheten för skoglig fältforskning
Besöksadress: Svante Arrhenius väg 20A, Stockholms Universitet, Stockholm
kjell.bolmgren@slu.sewww.slu.se

#slu40, www.slu40.se
  • Nu smyglanserar vi 12 nya Skogslektioner!

Den här gången till årskurs 7-9! Lektionerna är tillgängliga GRATIS på www.skogslektioner.se, men kommer att finjusteras under våren. Vill du och dina elever hjälpa oss att testa och utvärdera materialet? Maila till info@skogeniskolan.se och skriv ”testlärare” i ämnesraden, så berättar vi mer.
  • God jul och Gott nytt år!

• Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”
  • "Man får gå nästan överallt!"

I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
  • Tre höst-tips från Jens Meyer!

Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
  • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
  • Fokus på att lära ute under oktober månad!

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
  • En bild på kor.

Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november!
  • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
  • tre person går i naturen

Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
  • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.