Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

Written by Theresa von Hofsten On the 0 Comments
En bild på kor.
Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november!

Den 15–19 november bjuder Bonden i skolan och LRF Mälardalen (i samarbete med bland andra Skogen i Skolan) in elever och lärare i åk 4–6 i Stockholms, Uppsala samt Västmanlands län till en digital aktivitet som vi kallar Bonden i skolan-veckan. Där får du och din klass pptäcka matens väg från jord till bord, vilka spännande fynd du kan göra i skogen och vad det blir av alla träd - helt på era egna villkor och utifrån era förutsättningar.

Under Bonden i skolan-veckan bjuds du och dina elever in till en digital plattform där ni själva kommer att navigera er runt på en fiktiv bondgård. Där får ni ta del av bland annat spännande fakta, filmer, uppdrag och kluriga quiz om bonden, djuren och naturen. Dessutom bjuds det på roliga utmaningar både i och utanför klassrummet.

Aktiviteten är helt kostnadsfri och då ni har tillgång till plattformen under en hel skolvecka har ni möjlighet att själva anpassa aktiviteterna efter era förutsättningar och vara med så mycket ni vill och kan.

Sprid gärna inbjudan vidare till andra lärare i åk 4-6.

Anmälan och frågor

Anmälan görs gärna så snart som möjligt via följande länk: Anmälan Bonden i skolan-veckan, men senast 29 oktober. Praktisk information kommer via e-post efter anmälan.

Skogen i Skolan i region Mälardalen samverkar med Bonden i Skolan/LRF i det digitala eventet Bonden i Skolan-veckan.

• Tre höst-tips från Jens Meyer!

Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
  • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
  • Fokus på att lära ute under oktober månad!

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
  • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
  • tre person går i naturen

Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
  • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.