Vad gjorde ni med vinsten i Skogens Mästare?

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Uppsala musikklasser, klass 7-4, vann Skogens Mästare 2016 för andra gången! Tävlingen är till för sjundeklassare och anordnas av Skogen i Skolan. Tävlingen arrangeras också av flera regioner. Skolorna får en inbjudan med ett antal uppgifter som ska utföras och skickas in till respektive Regionsamordnare. Uppgifterna baseras på Skogen i Skolans läromedel. Därefter väljs fyra skolklasser ut till en final. Alla fyra får prispengar till klassen och vinnaren får 20.000 kronor. Andra intervjun görs med Emelie Geijstedt, lärare för klassen som vann Skogens Mästare i Skogen i Skolans region Mälardalen.

Vinnare av Skogens Mästare 2016 i Mälardalen - Uppsala musikklasser 7-4Vinnare av Skogens Mästare 2016 i Mälardalen - Uppsala musikklasser 7-4
Skogens Mästare innehåller flera moment som ska klaras av innan själva finalen. De 25 klasserna kunde välja på tre uppgifter. Antingen fick de lämna in en löv- eller barrinsamling med så många trädslag som möjligt från elevernas närmiljö, med rätt namn på svenska och latin. De kunde också göra en forskningsuppgift under temat Skogen och klimatet eller göra en intervju med en yrkesverksam person inom skogsnäringen. Alla uppgifterna skulle redovisas via inskannade bilder, filer eller på papper. Martin Klenz är skogskonsulent på Skogsstyrelsen och arrangerar Skogens Mästare för Skogen i Skolans region Mälardalen. För fjärde året stod Ösby naturbruksgymnasium som värd för finalen.

Delmomenten i finalen bestod av både teori och praktik. Dagen inleddes med två teoretiska prov om skogen och klimatet. Därefter fick de prova sina kunskaper i fyra praktiska grenar: volymmätning på en stock och klimatkompensering vid bilkörning, höjdmätning med tiondelsmetoden, trädinventering med stapeldiagram, stafettlopp med hämtning av det rätta, skogliga föremålet.

De fyra klasser som sedan valdes ut blev Fredsborgsskolan klass Kappa och Theta, Läraskolan från Bålsta och Uppsala musikklasser klass 7-4, där fyra elever från varje klass bildade varsitt lag. Uppsala musikklasser klass 7-4 vann finalen för andra gången och tog därmed emot 20.000 kronor i prispengar!

Vad har ni gjort för vinstpengarna?
Vi åkte med hela årskurs sju på skolan till Tom Tits experiment i Södertälje nu på vårterminen. Pengarna räckte inte till alla omkostnader så skolan sponsrade med resten. Vi ville att alla sjuor skulle få ta del av vinsten på ett lärorikt sätt i år och det var väldigt uppskattat hos eleverna.

Hur upplevde ni Skogens Mästare på vägen till finalen?
Det var ett innehållsrikt häfte som vi jobbade med men flera av eleverna tyckte att herbariumet var roligast och letade reda på väldigt många trädarter på sin fritid. Det slutade med att vi även i år fyllde en vägg med fina löv i biologisalen.

Hur upplevde ni finalen?
Det är alltid roligt med en utflykt och de elever som fick åka med tyckte att det var en rolig dag. Det var roligt som lärare att se eleverna sammarbeta med uppgifterna för att lösa de uppgifter de ställdes inför.

Hur många elever var det i klassen och hur valdes de elever ut som deltog i finalen?
Det var 21 elever i gruppen som vann och de som fick åka till finalen var de elever som gjorde bäst ifrån sig på tävlingens olika delar.

Blev eleverna mer intresserade av skog och att vara utomhus?
Det är svårt att säga om det har satt några spår så här efteråt men under tiden då de måste ut och leta löv till herbariumet var de nog ute mer än vanligt.

Det var andra gången som din klass vann Skogens Mästare. Kommer du att ställa upp med en ny klass under kommande år?
Ja det har jag planer på att göra.

Är det flera intresserade lärare och elever på skolan?
Jag är den enda biologiläraren på skolan och vi har hittills enbart gjort detta på biologilektionerna. Bland eleverna har framgångarna i tävlingen spritt sig och det är flera som är sugna på att vara med nästa år när de går i sjuan. Vi får väl se om det kan bli ett samarbete med fler ämnen i framtiden.

Hur länge har du varit lärare på skolan?
Nu till våren har jag varit lärare här i fyra år.

Har Skogens Mästare gjort dig som lärare mer intresserad av skog och utomhuspedagogik?
Skogen var jag intresserad av redan innan Skogens Mästare och jag tror snarare att tävlingen var ett sätt för mig att få en anledning att ha mer undervisning kring skogen. Utomhuspedagogiken har jag dock inte utökat på grund av Skogens Mästare, lite har jag redan men det är ju alltid trevligt att komma ut mer.

Skogens Mästare 2018
Under 2017 kommer inte tävlingen Skogens Mästare att anordnas i Region Mälardalen utan det sker först 2018. Däremot är du som lärare välkommen till konferensen Ute är inne som går av stapeln den 21-22/9 2017 i Nynäshamn. Konferensen handlar om kreativa lärprocesser, nyfikna elever, ökad måluppfyllelse och minskat utanförskap.

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • SiS 50 år

  I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

  Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
 • God jul och Gott nytt år!

  Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

  Vi ses igen i januari!
 • Skogis granar

  Skogis granar

  Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
 • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

  Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
 • Skogens väsen

  Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
 • Skapa fina saker med material från skogen!

  I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
 • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

  Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
 • SYV aktivitet

  Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

  Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
 • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

  En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
 • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

  Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

  Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
 • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

  Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
 • Undervisningsupplägg

  Nya fräscha undervisningsupplägg!

  Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.

Sidor