Vad gjorde ni med vinsten i Skogens Mästare?

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Marie Wilhelmsson är lärare i svenska, SO och matematik på Funäsdalens skola i Härjedalen. Klassen vann tävlingen Skogens mästare för åk 7 för Skogen i Skolans region Jämtland under 2015. Marie berättar om hur det gick till och vad de ska göra för vinstpengarna.

Vad har ni gjort för vinstpengarna?
De är i klasskassan. Vi ska åka på lägerskola i åk 9, eventuellt till Auschwitz och Krakow i Polen.

Hur upplevde ni Skogens Mästare på vägen till finalen?
Vi har varit med sedan starten av tävlingen. Bra upplägg. Arbetar ämnesövergripande och tematiskt och då passar tävlingen in bra. Vi har vunnit tre år och kommit tvåa två år av de fem år som tävlingen har pågått.

Hur upplevde ni finalen?
Jättetrevlig och kul att möta de andra klasserna. Synd att inte alla i klassen kunde delta eftersom alla 27 har bidragit, men de fick själva rösta fram de fyra elever som sedan deltog i finalen.

Blev eleverna mer intresserade av skog och att vara utomhus?
Vi är ute mycket, men ändå inte så mycket som man skulle önska. Många av eleverna har redan anknytning till skogen och renskötseln. Vi lägger heldagar med en fjälltur i början av varje läsår för åk 7-9.

Kommer du att ställa upp med en ny klass i år?
Vi vet inte än hur planeringen ser ut men om jag har en 7:a nästa läsår är vi med.

Är det flera intresserade lärare och elever på skolan?
Jag har haft tre av de klasser som har varit med i Skogens Mästare och en kollega har haft de andra två klasserna som deltog. Vi samarbetar också med NO-lärare och bildlärare under tävlingsmomenten.

Lite om dig. Hur länge har du varit lärare på skolan?
Sedan 2004 har jag arbetat på Funäsdalens skola och där undervisar jag i svenska, SO och matematik. Jag är gift och har tre vuxna barn.  Vi åker främst slalom i fjällen och jag är en friluftsmänniska och en hästtjej som gått över till hundar.

Har Skogens Mästare gjort dig som lärare mer intresserad av skog och utomhuspedagogik?
Ja, absolut. Jag önskar dock att det fanns mer utrymme att vara utomhus, men det är svårt att hinna med när högstadiets läroplan har blivit allt mer krävande. Det är lättare att anpassa undervisningen till utomhuspedagogik på låg- och mellanstadiet.

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Nu smyglanserar vi 12 nya Skogslektioner!

  Den här gången till årskurs 7-9! Lektionerna är tillgängliga GRATIS på www.skogslektioner.se, men kommer att finjusteras under våren. Vill du och dina elever hjälpa oss att testa och utvärdera materialet? Maila till info@skogeniskolan.se och skriv ”testlärare” i ämnesraden, så berättar vi mer.
 • God jul och Gott nytt år!

 • Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

  Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”
 • "Man får gå nästan överallt!"

  I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
 • Tre höst-tips från Jens Meyer!

  Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
 • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

  Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
 • Fokus på att lära ute under oktober månad!

  Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
 • En bild på kor.

  Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

  Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november! 
 • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

  Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
 • tre person går i naturen

  Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

  I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
 • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

  Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
 • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

  Skapa ett eget uteklassrum!

  Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.

Sidor