Vad gjorde ni med vinsten i Skogens Mästare?

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Uppsala Musikklasser vann Skogens Mästare 2015 som är en tävling för sjundeklassare och anordnas av Skogen i Skolans Region Mälardalen. Tävlingen arrangeras också av flera regioner inom Skogen i Skolans verksamhet. Skolorna får en inbjudan med ett antal uppgifter som ska utföras och skickas in till respektive Regionsamordnare. Uppgifterna baseras på Skogen i Skolans läromedel. Därefter väljs fyra skolklasser ut till en final. Alla fyra får prispengar till klassen och vinnaren får 20.000 kronor.

Första intervjun görs med Emelie Geijstedt, lärare för klass 7 BC som vann Skogens Mästare i Skogen i Skolans region Mälardalen.

Vad har ni gjort för vinstpengarna?
- Klasserna som deltog fick dela lika på pengarna som de har valt att spendera på sin klassresa. Men blir det fler vinster har vi på skolan tänkt att pengarna kan gå till någon spännande NO-aktivitet som t.ex. ett studiebesök eller något liknande.

Hur upplevde ni Skogens Mästare på vägen till finalen?
- Vi lade ner mycket jobb med Skogens mästare och jag upplevde att eleverna tyckte att herbariet var en av de roligare delarna. Att det var en tävling var något som triggade mina elever och fick dem att påminna varandra att plugga och jag hittade dem ibland i korridoren när de förhörde varandra på häftet, Skogen och klimatet.

Hur upplevde ni finalen på Ösby naturbruksgymnasium i Sala?
- Det var en spännande dag när vi åkte både, tåg, bil och buss för att ta oss fram och tillbaka. På vägen dit var det mycket förväntan i luften och väl på plats hade vi en härlig dag med fint väder. Eleverna tyckte finalen var kul men var nog mest fascinerade över att man kunde bo på skolan och att det var så god mat till lunch. På vägen hem var de glada och fartfyllda, i ungefär 20 minuter, sen somnade de flesta.

Hur många elever var det i klassen och hur valdes de elever ut som deltog i finalen?
De var 22 elever i den ena gruppen och 23 i den andra. Av de som fick flest rätt på kryssförhöret valde jag ut de som skrivit bäst arbete om skogen för 50 år sedan, nu och om 50 år. I de fall det inte gick att särskilja dem åt lottade vi.

Kommer du att ställa upp med en ny klass i år?
- Ja det har jag för avsikt att göra då jag tycker det var ett bra material och viktiga frågor.

Är det flera intresserade lärare och elever på skolan?
- Det är bara jag som undervisar i biologi på högstadiet på vår skola så det har varit mest naturligt för mig att haka på tävlingen. Av de elever jag har nu på vårterminen har jag märkt ett visst intresse för tävlingen och att de tycker det var synd att inte de fick möjligheten att delta i tävlingen. Men jag tror mest att det var titeln och prispengarna de ville åt.

Hur länge har du varit lärare på skolan? Har Skogens Mästare gjort dig som lärare mer intresserad av skog och utomhuspedagogik?
- Jag har varit lärare här på Uppsala Musikklasser i snart tre år. Skogen var jag intresserad av redan innan Skogens Mästare och jag tror snarare att tävlingen var ett sätt för mig att få en anledning att ha mer undervisning kring skogen. Utomhuspedagogiken har jag dock inte utökat på grund av Skogens Mästare, lite har jag redan men det är ju alltid trevligt att komma ut mer.
 

Årets tävling i Skogens Mästare pågår och finalen är planerad till vecka 41.

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan

Sidor