Ute är inne 2019 - tema utomhuspedagogik och ekosystemtjänster

Utenavet arrangerar Ute är inne 2019 i Jönköping
Forskare, arkitekter, lärare och barn. Alla är de överens om var välbefinnandet och lärandet är som störst. På torsdag möts de för djupdykning i utomhuspedagogik. Programmering med hopprep, digitala verktyg utomhus och skolans roll för en social, ekologisk och ekonomiskt hållbar framtid genomsyrar snart Jönköpings skogar den 29-30/8.

Ute är inne – Sverige största konferens för utomhuspedagogik – slår för sjätte gången upp portarna, denna gång på Elmiamässan i Jönköping.

På plats finns skolledare, pedagoger, landskapsarkitekter, samhällsplanerare och forskare som alla intresserar sig för hur utomhusvistelse och lärande utomhus ytterligare kan stärka barns kunskap och välmående. De samlas för att lära mer och utbyta erfarenheter ur ett både nationellt och internationellt perspektiv i föreläsningar och över 30 workshops, workshops som hålls utomhus.

Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping: Ann-Marie Nilsson öppnar konferensen och friluftsstrateg Lisa Bergström visar film om friluftsliv.

Temat för årets konferens är: Utomhuspedagogik och ekosystemtjänster och bland talarna återfinns bland andra Carl Johan Sundbergprofessor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet ”Vinsterna med fysisk aktivitet”, Karin Bårman undervisningsråd på Skolverket om hur Agenda 2030 hänger ihop med utomhusdidaktik och Skolverkets uppdrag.

Petter Åkerblom Universitetslektor, Sveriges lantbruksuniversitet ”Plats och lärande”, Anders Szczepanski, Ph. Lic. Linköpings universitet ”Ute är inne i utlandet”, Jo Clark, facilitator and director of On the Hill  ”Hållbar utveckling och utomhusundervisning hänger ihop” och Carolina Klüft med Generation Pep skickar en filmhälsning.

Ute är inne arrangeras vartannat år av nätverket Utenavet* som arbetar för att sprida kunskap och inspiration om utomhuspedagogik och naturvägledning, och verkar för att utomhusbaserad undervisning ska ingå som naturlig del i all utbildning. Utenavet arbetar också för att natur- och kulturupplevelser ska bidra till att uppnå läroplanernas mål. Ett tillvägagångssätt är att kommunicera goda exempel, läromedel och utbildningar – bland annat via konferensen Ute är inne.

Läs mer och se hela programmet:  www.utenavet.se

I anslutning till konferensen, onsdag 28/8 ordnas också ett forskningsseminarium under rubriken Barn, lek, lärande och hållbarhet i utomhusmiljöer. Här finns program.

Presskontakt före och under konferensen:
Mats Wejdmark,
Naturskolan i Nynäshamn
076-12 58 792

* Arrangörer:
Utenavet, nätverk för främjande av Utomhuspedagogik/utomhusbaserat lärande, består avr:

Friluftsfrämjandet/ I Ur och Skur, Linköpings Universitet, Slu Movium-Alnarp, Skogen i skolan, Lantbrukarnas riksförbund, Naturskoleföreningen, Slu Naturvägledning och Sveriges hembygdsförbund.

Konferensen genomförs i samarbete med Jönköpings kommun, Högskolan för lärande och kommunikation (HLK), Region Jönköpings län, FoUrum, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Biosfärområdet östra vätterbranterna.

Arrangörerna till Ute är inne 2019

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti