Tusentals elever och lärare från besökte Skogens dagar i Karlstad

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogens dagar pågick den 21-22 maj i Karlstad och man höll till på Norra Fältet vid Sandbäckstjärn i Karlstad. Evenemanget drog runt tvåtusen besökare trots ett ojämnt väder. I Karlstad visade man en simulator för transportfordon, brandkåren visade hur eleverna hur de skulle kväva en eld och skogsentreprenörer lät barnen sitta i förarhytten på en skördare.

Jens Meyer är Skogen i Skolans samordnare för Region Värmland.
- Deltagarna får reda på allt som är värt att veta om skogen genom att besöka de olika stationerna och som är indelade i fyra teman: skogen, trävaror, massa och papper och fritid i skogen. Skogens dagar är ett inarbetat evenemang som återkommer vart tredje år och vi har ett mycket bra samarbete med merparten av de skogliga aktörerna inom regionen, säger Jens Meyer.
Jens är också lärare på Hammarö skola, för eleverna på bilden nedanför.

Elever från Hammarö skola, Karlstad

Sara Blomgren, yrkesförareSara Blomgren är utbildad yrkeschaufför med BECE-behörighet (truck, hjullastare, DR och ECO-drive) som har arbetat två år på  TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. På TYA arbetar hon också med Yrkes-SM där 2012 års vinnare i transportteknik var Joakim Johansson, en timmerbilsförare från Gotland. Sara besöker lastbilsmässkor och gymnasieskolor i Sverige och visar ungdomar hur de ska kunna utbilda sig till förare. Förutom det är hon också Hon har arbetat som undersköterska och på restaurang men bytte sedan bana.
- Min morfar hade ett åkeri vilket gjorde mig intresserad av transportyrket och nu vill jag gärna fortsätta arbeta på TYA. Man kan inte ha ett bättre jobb, menar Sara Blomgren.

Åsa Godeau, verksamhetsledare Skogen i Skolan
Åsa Godeau, verksamhetsledare SiS

Lars-Åke "Pastorn" Jansson, Svenska Jägmästarförbundet
Lars-Åke "Pastorn" Jansson, SJF

Lars-Åke "Pastorn" Jansson, Svenska Jägarförbundet, visade fynd från skogarna i form av spillning, vingar,  skelettdelar med mera som de nyfikna eleverna fick gissa på. Även verksamhetsledare för Skogen i Skolan, Åsa Godeau fick prova på.
- Vi erbjuder också ett material som heter Naturstigen vilket är en tävling där eleverna får hitta utplanterade djurdelar i skogen. Vi har också en holk med ett tittfönster på baksidan där man kan följa hur fågelungarna växer, säger "Pastorn" som fick sitt smeknamn efter teologistudier innan han blev jägare.

Elever åk 4, Hultsbergs skola

Eleverna grillade korv i ett stort tält under lunchen. I bakgrunden syns regionsamordnare Jens Meyer och verksamhetsledare Åsa Godeau, Skogen i Skolan.

Korvgrillning i tält på Skogens dagar

En tredjedel av Sveriges skogsägare är kvinnor
Catrin Olsson, lärare och blivande skogsägare sågade medan en av hennes elever och Aina Spets, ordförande i Skogskvinnorna tittade på.

Lärare Catrin Olsson, Centralskolan, Arvika och Aina Spets, ordförande i Skogskvinnorna

Karlstads brandförsvar visade eleverna hur man kväver eld och alla som ville fick prova på.

Elever kväver eld med Karlstads brandförsvar

Skogen i Skolan ordnar så att din skola får en skolskog
Dan Westerberg och Torbjörn Wrange arbetar på Karlstads naturskola som har en skolskog genom Skogen i Skolan. Vill din skola också ha en egen skolskog? Läs mer information här.

Dan Westerberg och Torbjörn Wrange, Naturskolan i Karlstad Skördare från Stora Enso

Vill du bli skogsmaskinförare?
Stora Enso visade elever hur det går till att arbeta som skogsentreprenör med den stora skördaren och många provade att sitta i förarhytten.

Arbetshästen Lazy och förare Carita Flod från Berntek

Arbetshästar används fortfarande
Förr användes ofta hästar för att dra timmerlass. Lazy, som är en korsning mellan Ardenner och Nordsvensk utför många uppdrag bland annat hos skogsägare, men även för gräsklippning och att dra vagnar vid bröllop och studentfirande.
- Det här är ett fantastiskt jobb! Många elever är intresserade och går på naturbruksgymnasium för att lära sig mer, säger Carita Flod som sköter hästen och är hästförare på Bernttek.

Program för Skogens dagar 2013
Mer information om evenemanget och de olika programpunkterna, hittar du här.

/Gunilla Häggström
Webbansvarig digitala medier
Skogen i Skolans Nationella kansli
gunilla.h@skogen.se

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan

Sidor