Tre höst-tips från Jens Meyer!

Written by Anna Steinwall On the 0 Comments
Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!

Mitt första tips är lägerelden!

När jag tänker på hösten och kyliga härliga dagar är det lägerelden jag tänker på. 
Att tända eld med tändstål och ”lära med elden” om olika eldar och tekniken med en bra pagod-eld. Vi tänder elden med finhuggen granved och bygger en pagod av björkved. Av bränd björkved/bark förflyttar mitt doftsinne mig 50 år bakåt i tiden...

Lägerelds pedagogiken och berättelsen om förr i tiden med mat över öppen eld och livet att vara skogshuggare och kolare. Och att bo i en kolarkoja.

 

Mitt andra tips är min Lövövning!

Jag har tre mindre plasthinkar med lock. Dom fyller jag lika, med löv/barr från åtta olika trädslag. För min region blir det Al, Lönn, Rönn, Ek, Björk, En, Gran, Tall. Jag delar elevgruppen i två.

Jag ställer upp hinkarna, en till mig (i mitten) och grupperna får varsin egen hink. Jag lägger upp ett löv på mitt lock och säger inget namn i första rundan. Nästa runda namnger jag lövet och lägger det på locket. Lagen springer fram och lägger lövet/barret på sitt lock och säger namnet. Tredje rundan kör jag utan löv/barr på mitt lock bara namnet. 

 

En kul och bra övning för minnet och koncentrationen!

Mitt tredje tipset är Mat i Skolskogen!

Kolbullar till lunch är Göörgött mä kröser o lingondricka. Receptet hittar du i kokboken "Mat i Skolskogen". Har du inte kokboken redan nu så finns den att beställa på Skogen i Skolans webbplats. Vatten, salt, vetemjöl, skrädmjöl (= rostad havre). Tillbehör: lingonsylt och lingondricka. Mums!!

 

 

Ha en härlig höst!

Hälsningar från Jens

Uppdaterad:
Anna Steinwall
Verksamhetsledare
  Annons
 • Nu smyglanserar vi 12 nya Skogslektioner!

  Den här gången till årskurs 7-9! Lektionerna är tillgängliga GRATIS på www.skogslektioner.se, men kommer att finjusteras under våren. Vill du och dina elever hjälpa oss att testa och utvärdera materialet? Maila till info@skogeniskolan.se och skriv ”testlärare” i ämnesraden, så berättar vi mer.
 • God jul och Gott nytt år!

 • Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

  Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”
 • "Man får gå nästan överallt!"

  I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
 • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

  Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
 • Fokus på att lära ute under oktober månad!

  Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
 • En bild på kor.

  Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

  Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november! 
 • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

  Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
 • tre person går i naturen

  Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

  I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
 • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

  Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
 • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

  Skapa ett eget uteklassrum!

  Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
 • Träden räddar världen!

  Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.

Sidor