Tre höst-tips från Jens Meyer!

Written by Anna Steinwall On the 0 Comments
Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!

Mitt första tips är lägerelden!

När jag tänker på hösten och kyliga härliga dagar är det lägerelden jag tänker på. 
Att tända eld med tändstål och ”lära med elden” om olika eldar och tekniken med en bra pagod-eld. Vi tänder elden med finhuggen granved och bygger en pagod av björkved. Av bränd björkved/bark förflyttar mitt doftsinne mig 50 år bakåt i tiden...

Lägerelds pedagogiken och berättelsen om förr i tiden med mat över öppen eld och livet att vara skogshuggare och kolare. Och att bo i en kolarkoja.

 

Mitt andra tips är min Lövövning!

Jag har tre mindre plasthinkar med lock. Dom fyller jag lika, med löv/barr från åtta olika trädslag. För min region blir det Al, Lönn, Rönn, Ek, Björk, En, Gran, Tall. Jag delar elevgruppen i två.

Jag ställer upp hinkarna, en till mig (i mitten) och grupperna får varsin egen hink. Jag lägger upp ett löv på mitt lock och säger inget namn i första rundan. Nästa runda namnger jag lövet och lägger det på locket. Lagen springer fram och lägger lövet/barret på sitt lock och säger namnet. Tredje rundan kör jag utan löv/barr på mitt lock bara namnet. 

 

En kul och bra övning för minnet och koncentrationen!

Mitt tredje tipset är Mat i Skolskogen!

Kolbullar till lunch är Göörgött mä kröser o lingondricka. Receptet hittar du i kokboken "Mat i Skolskogen". Har du inte kokboken redan nu så finns den att beställa på Skogen i Skolans webbplats. Vatten, salt, vetemjöl, skrädmjöl (= rostad havre). Tillbehör: lingonsylt och lingondricka. Mums!!

 

 

Ha en härlig höst!

Hälsningar från Jens

Uppdaterad:
Anna Steinwall
Verksamhetsledare

Sidor