
Skogen i Skolans Region Dalarna-Gävleborg har två Regionsamordnare, Maria Nilsson för Dalarna och Lena Åbom för Gävleborg. De anordnar inspirationsdagar för lärare/pedagoger och 2-dagarskurser för lärare/pedagoger v 44 i Orsa och Järvsö.
Lena Åbom visade hur papperstillverkning går till.
– Man blandar vatten och pappersmassa till en gröt. Har man inte tillgång till pappersmassa kan man själv riva papper och blötlägga. Sedan häller man massan, trycker till med en träram med galler och torkar ur med en svamp. Därefter kavlar man bort det sista av fukten, säger Lena Åbom. Tjejerna fick sedan tillverka egna papper som lades på tork.
3 år efter avverkningen planteras ny skog. Enligt skogsvårdslagen ska 2 plantor per avverkat träd planteras.
– De här ettåriga granplantorna kommer från plantskolan i Friggesund där man odlar fram 12 miljoner plantor per år. berättade Emelie Edlund som är jägmästare och produktionsledare i skogsvård på Holmen.
– Jag har provat på att plantera skogsplantor förut och varit med i skogen med min pappa som är skogsägare, sa en av tjejerna. För de andra var det första gången som de fick plantera granplantor med etrt planteringsrör.
En av stationerna innehöll kunskap om rovdjur och vilt. Björnar kan ligga still i sex månader utan att musklerna förtvinas. Forskning pågår om björn som är kopplad till rymden där astronauterna är ute länge på sina resor för att se om det går att påverka människans förtvining av muskler.
– Hur ska man göra när man möter en björn? Du kan lägga dig ner och lägga något klädesplagg en bit bort på marken. Då känner björnen vittringen av människa och vänder bort istället för att bli överraskad och kanske gå till angrepp. Ofta hjälper det också att prata högt för att björnen ska höra det och gå en annan väg, berättade Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på Rovdjurscentret De fem stora i Järvsö.
Med hjälp av en drönare visade Linda från Skyforest AB hur man kan fotografera en skog och göra analys.
– Vi mäter skogen med drönaren, sätter ihop bilderna och gör en bedömmning när röjning ska göras, vi kan se om skogen ser homogen ut eller är gles, stormfällning, vilka trädslaag som finns och om träden är angripna av skadegörare. Man kan utan problem täcka 60 hektar skog och ännu större men då får man klippa ihop bilderna. Vi delar in kartan i ett rutnät och kan då exakt räkna mängden träd på den ytan.
Kollodagen för tjejer i Långvind utanför Hudiksvall var arrangerat av Magnus Aretorn, Holmen, som ingår i styrgruppen för Region Dalarna-Gävleborg, tillsammans med Lena Åbom som förutom att vara regionsamordnare också är skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Den bjöd de in 18 tjejer från Hudiksvallsområdet som skulle börja i sjätte klass till hösten.
Mer information
- Kontakta Regionsamordnare Lena Åbom
- Läs mer om Region Dalarna-Gävleborg
- Holmen
- Boken om skogen - lär dig mer om skog!
- Möjligheter i skolskogen - inspiration för dig och dina elever
- Skolskogsryggsäcken - fylld med övningar och verktyg för lektioner i skogen
- Allemansrätten - övningshäften för lärare och elever
- Övningar - hundratals övningar att göra i skogen
- Svenska träd - lär dig mer om våra träd och vad de används till
- Prenumerera på Skogen i Skolans nyhetsbrev
- Gilla oss på Facebook
- Följ oss på Twitter
- Följ oss på Instagram