Tjejer i skogen - skogsläger i Värmland 3-5 juli

I början av juli har ett antal tjejer i åldern 12-13 år chansen att vara med på ett spännande skogsläger. Vi kommer att bo på Sunne Gymnasieskola/Södra Viken och lära om skog och skogsbruk samt bada, laga mat, sjunga och umgås med varandra. Det kommer bli jätteroligt! Skogslägret är kostnadsfritt men anmälan är bindande. Varmt välkomna med era anmälningar senast den 31 maj! Läger anordnas av Skogen i Skolan Region Värmland, Skogsriket Värmland och Södra Viken.

I början av juli har ett antal tjejer i åldern 12-13 år chansen att vara med på ett spännande skogsläger . Vi kommer att bo på Sunne Gymnasieskola/Södra Viken och lära om skog och skogsbruk samt bada, laga mat, sjunga och umgås med varandra. Det kommer bli jätteroligt! Ni kommer även få pröva att köra skogsmaskin i simulator och få göra eget papper.

Ni kommer att få bo två och två i rum på Sunne Gymnasieskola/
Södra Viken. Det kommer finnas flera vuxna med hela tiden. Skogskollot är kostnadsfritt men anmälan blir bindande efter skolavslutningen. Vi vill att ni som söker till att delta skriver en motivering till varför ni vill vara med. Vi kan lova att ni kommer få roliga och lärorika dagar tillsammans på lägret.

Efter anmälningstidens utgång kommer vi att meddela om du fått möjlighet att delta eller om du står på reservplats. Ungefär en vecka innan lägret börjar så skickar vi ut en påminnelse och en utrustningslista över vad ni behöver ha med er.
Varmt välkomna med era anmälningar senast den 31 maj!

Söndag 3/7
  • 12.00 Samling på Sunne Gymnasieskola/Södra Viken Fika för föräldrar och ungdomar samt introduktion och presentation av programmet.
  • Installering i rummen.
  • Lunch
  • Lära känna varandra övningar.
  • Naturtur på Getjärnsklätten.
  • Middag
Måndag 4/7
  • Frukost
  • Skogsvandring som belyser hur man sköter skog och idag kommer ni få pröva på att sätta plantor, öva på att välja ut rätt träd i röjningsskogen, förhoppningsvis ett besök hos en gallringsskördare, mäta skog och räkna i gammelskogen.
  • Lunch
  • Studiebesök hos skogsmaskin eller papperindustri.
  • Ev. studiebesök på sågverk.
  • Gemensam matlagning och bad.
  • Kvällsmys med spel och samkväm.
  • Middag
Tisdag 5/7
  • Frukost
  • Packning och städning.
  • Göra eget papper.
  • Köra skogsmaskinsimulatorer – skördare och skotare.
  • Skogstur- läs av naturen.
  • Lunch
  • Tipspromenad med tema ”skogläger”.
  • Alla får pris!
  • Utvärdering av dagarna .
  • Fika
  • 16.00 Hemfärd

Vill ni veta mer eller fråga om något?
Ring oss gärna.
Linda Jakobsson 0570-475 82, linda.jakobsson@skogsstyrelse
Agnetha Larsen 070-689 24 99
Jens Meyer 054-55 57 16

• SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.