Sveriges bästa skolskog

Nu kan din skola vinna 10 000 kronor till skolskogen.

Skogen i Skolan utlyser härmed en tävling, Sveriges Bästa Skolskog!

Reglerna är enkla. I anmälningsformuläret skriver ni skolans namn, fakta om skolskogen, vad ni gör i skolskogen i dag och hur ni vill använda vinstpengarna för att utveckla skolskogen eller arbetet i den. Det går också bra att formulera er egen anmälan, men se till att de uppgifter vi vill ha in kommer med i dokumentet. Skriv gärna ut en kopia av anmälningsformuläret och använd det som referens om ni efteråt vill komplettera er anmälan med exempelvis bilder eller andra typer av dokument. Vi ser helst att ni skickar in kompletteringar på cd eller liknande.

Den tävlande skolskogen måste vara registrerad i Skogen i Skolans databas. Om ni behöver hjälp med det, kontakta Olof Bergvall.

Förstapriset är 10 000 kronor och en låda fylld med användbara redskap och hjälpmedel till skolskogen. Tvåan får 5 000 kronor och en likadan låda. Tredje- och fjärdepristagarna får varsin låda till skolskogen.

Vinsterna är förknippade med vissa åtaganden. Vi vill att vinnarna dokumenterar och redovisar sina aktiviteter i skolskogen på vår hemsida. Dessutom kommer Tidningen Skogen i Skolan att innehålla reportage om de vinnande skolskogarna. Tävlingen pågår till den 15 maj 2009 och vinnaren utses före vårterminens avslutning.

Läs också rapporten Framgångsrika skolskogar av Lina Bergquist (pdf). &gt,&gt,

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti