Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Written by Anna Steinwall On the 0 Comments
Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.

 

Foto: Anna Lindgren

Skogen i Skolan Mälardalen har samarbetat med projektägaren Bonden i Skolan samt Jobba Grönt i planeringen och varit ansvarig för den skogliga delen av programmet.

Helena Bengtsson, Skogen i Skolan Mälardalen. Foto: Anna Lindgren

I Västmanlands och Stockholms län fick SYVarna följa med på bussturnéer där de fick besöka gårdar, träffa lant- och skogsbrukare som berättade om sina vägar in i verksamhetsområdet, besöka naturbruksgymnasierna i respektive län och sist men inte minst äta god och lokalproducerad mat.

I Uppsala län blev det ingen bussturné, utan där deltog projektet i stället på en yrkesträff för studie- och yrkesvägledare som arrangerades av Uppsala kommun där de fick möjlighet att vara en del av programmet.

SYV-aktivitet

Foto: Anna Lindgren

I utvärderingen uppger flertalet att de var positivt överraskade över möjligheterna och bredden i branschen och 100 % av de som svarat på utvärderingen rekommenderar aktiviteten till andra SYV och lyfter fram vikten av att vara ute i verkligheten, att få träffa yrkesverksamma och besöka riktiga gårdar.

Ted Radgren, Studie- och yrkesvägledare på Tillbergaskolan i Västerås deltog på bussturnén i Västmanland och var mycket nöjd med dagen som helhet. På frågan vilka nya kunskaper han fått från dagen svarar han att -”Jag har fått nya kunskaper om vilken otrolig mängd möjligheter det finns inom en bransch som är ganska dold (konstigt nog) för våra ungdomar.”

Ted berättar vidare att han efter dagen har pratat mycket med sina elever just utifrån perspektivet att det är en bransch som många inte känner till. Han har målat upp den som möjlighetens bransch, med en oerhört stor variation av yrken, där man verkligen kan verka för att vi ska få ett mer hållbart leverne, vilket förstås är superviktigt för våra ungdomar (och för alla andra också), men utan kompetens och duktiga människor kan vi inte skapa förutsättningar för att förändra vår framtid åt det hållbarare hållet.  

För mer information, kontakta:

Anna Lindgren, ansvarig för skol- och arbetsmarknadsfrågor, anna.lindgren@lrf.se.

Helena Bengtsson, regionsamordnare Skogen i Skolan Mälardalen, skogeniskolan.malardalengotland@gmail.com.

Aktiviteterna finansieras av Landsbygdsprogrammet i samarbete med Länsstyrelserna i Uppsala län, Västmanlands län och Stockholms län som ett led i de regionala livsmedelsstrategierna.

Logotyper

 

Uppdaterad:
Anna Steinwall
Verksamhetsledare
    Annons
  • Björk - ett älskat träd

    Björken är ett folkkärt träd och med sin ljusa nästan vita bark och med sina gröna friska blad är den även en vacker symbol för Norden och för den härliga sommaren!
  • Ekollon

    Eken – kungens ädla träd

    Eken är Sveriges vanligaste ädla lövträd och växer naturligt från söder upp till Dalälven. Men trädet kan också förkomma längre upp, exempelvis längs Norrlandskusten, där klimatet är milt.
  • Skogen i Skolan och Mera Skog i Västerbotten söker en verksamhetsledare

    Vi söker dig som vill sprida utomhuspedagogik och kunskap om skogen på skolans villkor. Mera Skog i Västerbotten är en intresseorganisation som ägs och finansieras av skogssektorn i Västerbottens län. Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter.
  • Ask - myternas träd

    Asken är ett ståtligt träd med många goda egenskaper. Den är lätt att känna igen med sina flikiga blad.
  • SiS 50 år

    I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

    Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

    Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

    Vi ses igen i januari!
  • Skogis granar

    Skogis granar

    Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

    Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

    Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

    I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

    Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

    En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.

Sidor