Styrgruppen för Region Värmland besökte Kunskapsgatan

Karlstads universitet har slagit upp portarna till Kunskapsgatan som är ett science center där ungdomar från högstadiet och gymnasiet får möta teknik och naturvetenskap i ett inspirerande sammanhang. Styrgruppen för Region Värmland tog del av projektet som visade "Förpackningsbolaget" där elever får lära sig om produkten, tekniken och designen samt göra studiebesök.

Styrgruppen för Region Värmland skapar egna förpackningar.

Projektet Kunskapsgatan leds av Susanne Walan och stöttas av Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond, Wettergrenstiftelsen och Stora Enso.

Projektet Kunskapsgatan på Karlstad Universitet

Projektmedlemmarna Kristin Johansson (doktorand kemi/teknik), Johan Kullander (forskare pappersteknik) och Björn Hansson (student civilingenjör) berättade om hur eleverna fick delta i ett fingerat kundmöte där de både skulle föreslå lämplig förpackning och sedan designa den.

Exempel på olika typer av förpackningarÅrsmöte för region Värmland
En ekonomisk förening bildades efter årsmötets beslut.
Regionsamordnaren Jens Meyer berättade om aktiviteterna som är planerade under året vilket bland annat är en utbildning för lärare och lärarstudenter som ska hållas i Segersta, som är ett naturvårdsområde utanför Karlstad.

Regionsamordnaren som också är lärare och författare
Jens har varit en av författarna till Skogen i Skolans läromedel "Möjligheter i skolskogen" och "Mat i skolskogen". Det finns dessutom fyra ytterligare läromedel som du kan beställa på denna sida: http://www.skogeniskolan.se/laromedel.

Frisk luft får du genom Skogen i SkolanJens Meyer har arbetat med Skogen i Skolan i Värmland sedan 1998. Han är utbildad till möbelsnickare och arbetade under en period med transport av papper då han skadade några av fingrarna på högerhanden. På 80-talet vikarierade han som teknik- och slöjdlärare. Förutom att vara regionsamordnare är han också lärare på Hammarlundens skola, på Hammarö.
- Mäta, räkna, koka tjära, laga mat, tälja, knyta knopar - och slipsar! Det mesta lär man med fördel i skolskogen, menar Jens Meyer.

När han nu ser framåt avser han att anordna färre aktiviteter med hög kvalitet som varar under en längre tidsperiod.

• SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.