Stora angrepp av barkborre

Över en miljon kubikmeter stående skog i Götaland kan ha angripits av granbarkborrar, bedömer Skogsstyrelsen och Södra Skogsägarna.
Angreppen finns över hela det stormdrabbade området, men tyngdpunkten ligger på de centrala, östra och södra delarna av stormområdet. Resultaten bygger på bedömningar gjorda av Skogsstyrelsens distrikt och Södra Skogsägarna. Det är den varma sommaren med svår torka som har gjort att granbarkborrarna har kunnat föröka sig väldigt snabbt. Både den första och andra generationen granbarkborrar har hunnit svärma under sommaren, samtidigt som torkan har försvagat trädens motståndskraft. Eftersom angripna träd är svåra att hitta så länge kronan är grön är det först nu som angreppens omfattning visat sig. – Vi befinner oss redan nu i en situation som under normala väderförhållanden hade uppkommit först år 2007 eller senare. En mycket viktig faktor inför nästa år är om den nya generationen granbarkborrar hinner utvecklas färdigt och hur stor andel som övervintrar i träden, säger Jörgen Ringagård på Skogsstyrelsen. Ett vanligt år skadas mindre än 100 000 kubikmeter skog i Götaland av torka, svampangrepp eller insektskador.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti