Småkryp i julgranar

Mängder av objudna gäster i form av kvalster, spindlar, nyckelpigor följer med granen in i våra hem. De flesta är osynliga för blotta ögat.
Man har uppskattat att en nyhuggen gran kan innehålla upp mot 10 000 individer av ett femtiotal olika arter. De flesta djuren dör ganska snart i det torra och varma klimatet inomhus.Ibland kan man se att ett granskott har svällt upp och liknar en liten ananas. Det är granbarrlusen som har varit framme.Det finns tre stora grupper av djur. Dels insekter som livnär sig av barr, knoppar, skott eller bark. Hit hör en del fjärilslarver, gallmyggor, kvalster och löss. Den andra stora gruppen är rovdjur eller parasiter. Jordlöpare jagar fjärilslarver, parasitsteklar letar efter lämpliga värddjur, rovkvalster som äter barrsugande kvalster och spindlar som söker efter lämpliga byten. Den tredje gruppen utgörs av djur som av en slump råkar vara på trädet, till exempel de som övervintrar under barkflagor. Andra äter på lavar på barkytan. Längst ner på stammen finns ofta primitiva insekter som exempelvis hoppstjärtar.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti