Skolskogsryggsäcken underlättar utomhuslektionerna

Skolskogsryggsäcken innehåller allt för din utomhuslektion
Region Västra Götaland använder sig av skolskogsryggsäckar vid sina skogsdagar för lärare i Göteborgsområdet. - Lärarna får ta rollen som elever och testa ryggsäckens övningar i praktiken vilket har varit mycket uppskattat, säger Daniel Thorell, Regionsamordnare.

Inom ramen för ett projekt finansierat av Skogen i Skolans regionala bidragsgivare och Stiftelsen Skogssällskapet har Region Västra Götaland hållit skogsdagar för lärare, främst i Göteborgsområdet. Lärarna har då fått ta rollen som elever och testa ryggsäckens övningar i praktiken. Därefter har deltagande skolor fått två ryggsäckar med sig hem till sin skola för att använda i sin pedagogiska verksamhet. Totalt har 88 skolor varit representerade vid skogsdagarna sedan våren år 2017. Vi håller även liknande dagar för lärarstudenter där de får testa ryggsäckens övningar och upplägg. Skogen i Skolan träffar studenter från fem av sex högskolor och universitet i regionen.

Tanken med skolskogsryggsäcken är att det ska vara enkelt för lärare att hålla lektioner i skogen inom olika ämnen. Ryggsäcken innehåller både övningar och det material som behövs. För att få en bra översikt över ryggsäckens övningar har vi grupperat övningarna i tre mappar: gruppövningar, spindelövningar och skogsslingan. Gruppövningarna är övningar för hela klassen. I spindelövningarna är läraren ”spindeln i nätet”, vilket innebär att eleverna kommer i smågrupper till läraren för att få en övning, som de sedan genomför i eget tempo. Skogsslingan är en variant på tipspromenad, som med fördel görs parallellt med spindelövningarna.

– Det lärarna uppskattar mest är att de får prova övningarna i praktiken och att allt är paketerat och klart i ryggsäcken, säger Daniel Thorell, samordnare för Skogen i Skolans Region Västra Götaland.

• Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen