Skoglig speed-dejting för studie- och yrkesvägledare

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogssektorn är i skriande behov av fler medarbetare och skogsutbildningarna får allt färre studenter. Skolans studie- och yrkesvägledning har en viktig roll i att ge ungdomarna rätt kunskap om utbildningar och jobb. Därför ordnade Skogen i Skolan tillsammans med SLU Uppsala och Regionförbundet Uppsala län, en inspirationsdag om skogssektorns nutida och framtida yrkes- och karriärsmöjligheter.

Dagen visade på bredden av yrken som finns inom skogssektorn från praktiskt arbete i skogen till innovativ forskning. Deltagarna var vägledare från kommuner och utbildningar i Uppsala län samt Arbetsförmedlingen. Arrangemanget var en del av projektet "Fortbildning i regional arbetsmarknadskunskap" som anordnas av Kompetensforum Uppsala län i samarbete med SLU och Skogen i Skolan/Föreningen Skogen.

Skogliga företag presenterade yrken och utbildningar vilket inleddes på Mellanskogs kontor, fortsatte i ett av Sveaskogs resultatområden och avslutades på Stora Ensos innovationscenter i Sickla.

Ian von Essen, IT-chef, Mellanskog. Fredrik Rosén, affärs- och verksamhetsutvecklare, Mellanskog

Mellanskog ägs av 30.000 privata skogsägare som är medlemmar och bedriver familjeskogsbruk.
- Våra skogsinspektorer är skogliga rådgivare som besöker medlemmarna. Vi använder digitala verktyg som hjälpmedel, exempelvis ett kartsystem som enkelt kan visas i mobil, platta eller dator. De yrken som finns hos oss är entreprenörer, åkare, inspektorer med skoglig kompetens, men också tjänstemän som ekonomer, kommunikatörer och HR-specialister. För de skogliga yrkena krävs högskoleutbildningar som jägmästare eller skogsmästare, men även biologer. Många arbetar med människor och behöver vara förtroendeingivande, ha ett konsultativt arbetssätt som även är affärsmässigt, sa Ian von Essen, IT-chef och Fredrik Rosén, affärs- och verksamhetsutvecklare.

Paulina Nordling, planeringsledare på Sveaskog Hampus Blomstrand, säljare och uppdragsansvarig, Svenska Skogsplantor
Jonas Gustavsson, produktionstekniker, Sveaskog David Modén, bolagslantmätare, Sveaskog. Foto: Lina Arvidsson

Från Mellanskogs kontor i Uppsala gick bussfärden vidare till Salstaskiftet, ett av Sveaskogs resultatområden i norra Bergslagen. Sveaskog är ett statligt bolag och Sveriges största skogsägare med 14 procent av Sveriges skogar samt knappt 700 anställda.
- På Sveaskog jobbar många olika yrkesgrupper varav vissa har en skoglig bakgrund, men vi behöver också ekonomer, IT-specialister, logistiker med flera. Sveaskog har kontor över hela landet, från Osby till Gällivare. Vi erbjuder också sommarjobb, trainee-platser och möjlighet till examensarbete, sa Bruno Bystrand, tf chef resultatområde Bergslagen.

SYV:arna deltog därefter i en speed-dejting med ett antal av Sveaskogs anställda som berättade om sina yrken och utbildningar.

Mikael Hannus, vvd, Ingrid Englund, forskningsdirektör och Lars Krüger, biokemist, Stora Enso. Foto: Lina Arvidsson

Stora Enso förädlar skogsråvara, bedriver skogsskötsel, har plantageverksamhet, producerar förpackningar och byggnadslösningar. Företaget är en global producent av förnyelsebar råvara gjord av björk, tall, gran och eukalyptus.

- Stora Enso Biomaterials innovationscenter flyttade till Sickla under 2015. Här bedriver vi forskning för att byta ut fossilbaserade material mot förnyelsebar råvara baserad på lignin och cellulosa, sa vvd Mikael Hannus.
- Vi är för närvarande 60 anställda med 14 nationaliteter. De kompetenser vi saknar är laboratorietekniker och forskare med kemibakgrund, materialtekniker samt även erfarna marknadsförare från våra kundsegment, sa Ingrid Englund, forskningsdirektör.

Student- och karriärstöd på SLU
- Det blev en fin dag! Positiva och engagerade vägledare och bra arrangerade besök. Kul, helt enkelt! sa Maria Orvehed, FD, Enhetschef Student- och karriärstöd, SLU

Studie- och yrkesvägledning inom Stockholms stad
- Jag har en rådande, handledande roll till studie- och yrkesvägledarna ute på skolorna. Inom det entreprenöriella lärandet är det viktigt med studiebesök hos närliggande företag. Det är viktigt att studie- och yrkesvägledningen förser ungdomar med verktyg och medvetenhet om sig själva och omvärlden för att de ska kunna söka rätt inriktning, säger Lotta Rosén, projektledare för SYV-lyftet inom Stockholms stad.

Anna Steinwall, verksamhetsledare, Skogen i SkolanSkogen i Skolan ser fram emot ett fortsatt givande samarbete
- Vi ser detta som en fantastiskt start på ett fortsatt givande och viktigt samarbete mellan de skogliga företagen, Skogen i Skolan och skolans studie- och yrkesvägledning, säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan.


Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Klassrummet har flyttat ut i skogen

  Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
 • I skogen blir siffrorna verkliga

  På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: SNS, Skogen i Skolan
  Den nordiska skogssektorn är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS). - Inom Skogen i Skolan arbetar vi ständigt med mångfald och inkludering. Det gör att vi har aktiviteter som kollo för tjejer och integration förutom tävlingen Skogens Mästare där finallagen har jämnt antal killar och tjejer säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan. / SNS och Skogen i Skolan
 • Uteklassrummet ligger vid Stora Skuggan, på Djurgården i Stockholm.

  Nu går det att boka uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm!

  Helena Bengtsson är regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen sedan drygt ett år tillbaka. Nu kommer uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm att bli hennes bas. – Jag kommer att utgå härifrån när jag genomför fortbildning i utomhuspedagogik för skolpersonal och lärarstudenter, säger Helena. Uteklassrummet är färdigbyggt och det går att boka för skolklasser. / Skogen i Skolan, Region Mälardalen
 • Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Elevdagar på Siljansfors skogsmuseum i Mora och på Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum i Särna./Region Dalarna-Gävleborg
 • Vi vill säkerställa att det även i framtiden finns folk som bryr sig om och vill arbeta med skogen

  Ni har nyligen lanserat ett nytt digitalt läromedel – Skogslektioner. Det tar upp skogens viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle. – Skogen väver samman alla delar av hållbar utveckling: det ekologiska, det ekonomiska och det sociala perspektivet. Vi vill förmedla hopp och handlingskraft och visa på skogens många möjligheter. Med ett digitalt läromedel kan vi nu nå även dem som inte har en skog runt knuten, säger Theresa von Hofsten, Skogen i Skolan / Handelsbanken, Skog och lantbruk
 • Nu kör "Halvan" skogsmaskin

  Många känner till den populära barnboksfiguren ”Halvan” och nu släpps boken ”Här kommer skogsmaskinerna”. Även figuren Jonna, som kör skotare, är med i boken. Boken bygger på besök hos Sveaskog och en avverkning i Västmanland under försommaren 2019.
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Nu tar vi skogen till skolan!

  Nu har vi lanserat Skogen i Skolans digitala läromedel – Skogslektioner. Under snart 50 år har vi försett lärare med verktyg för att arbeta med utomhuspedagogik. Det har gjort att hundratusentals barn har fått vistas i och skapa en god relation till skogen. Med det nya läromedlet tar vi digitala verktyg till hjälp för att locka dem som har svårare att ta sig ut i skogen. Vi tar skogen till skolan!
 • Skogen i Skolan önskar alla en härlig och ansvarsfull sommar!

  När det gäller Skogen i Skolan har många aktiviteter skjutits fram eller ställts in pga Covid-19. Efter sommaren planerar vi ändå att kunna lansera vårt digitala läromedel Skogslektioner och även ett uteklassrum på Stora Skuggan som ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm. Prova på våra övningar under sommaren, se filmer om skogliga yrken samt hur du använder skolskogsryggsäcken på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube. Vi önskar alla en härlig och ansvarsfull ledighet och att vi snart ses igen! Sommarhälsningar från Skogen i Skolans kansli

Sidor