Skoglig speed-dejting för studie- och yrkesvägledare

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogssektorn är i skriande behov av fler medarbetare och skogsutbildningarna får allt färre studenter. Skolans studie- och yrkesvägledning har en viktig roll i att ge ungdomarna rätt kunskap om utbildningar och jobb. Därför ordnade Skogen i Skolan tillsammans med SLU Uppsala och Regionförbundet Uppsala län, en inspirationsdag om skogssektorns nutida och framtida yrkes- och karriärsmöjligheter.

Dagen visade på bredden av yrken som finns inom skogssektorn från praktiskt arbete i skogen till innovativ forskning. Deltagarna var vägledare från kommuner och utbildningar i Uppsala län samt Arbetsförmedlingen. Arrangemanget var en del av projektet "Fortbildning i regional arbetsmarknadskunskap" som anordnas av Kompetensforum Uppsala län i samarbete med SLU och Skogen i Skolan/Föreningen Skogen.

Skogliga företag presenterade yrken och utbildningar vilket inleddes på Mellanskogs kontor, fortsatte i ett av Sveaskogs resultatområden och avslutades på Stora Ensos innovationscenter i Sickla.

Ian von Essen, IT-chef, Mellanskog. Fredrik Rosén, affärs- och verksamhetsutvecklare, Mellanskog

Mellanskog ägs av 30.000 privata skogsägare som är medlemmar och bedriver familjeskogsbruk.
- Våra skogsinspektorer är skogliga rådgivare som besöker medlemmarna. Vi använder digitala verktyg som hjälpmedel, exempelvis ett kartsystem som enkelt kan visas i mobil, platta eller dator. De yrken som finns hos oss är entreprenörer, åkare, inspektorer med skoglig kompetens, men också tjänstemän som ekonomer, kommunikatörer och HR-specialister. För de skogliga yrkena krävs högskoleutbildningar som jägmästare eller skogsmästare, men även biologer. Många arbetar med människor och behöver vara förtroendeingivande, ha ett konsultativt arbetssätt som även är affärsmässigt, sa Ian von Essen, IT-chef och Fredrik Rosén, affärs- och verksamhetsutvecklare.

Paulina Nordling, planeringsledare på Sveaskog Hampus Blomstrand, säljare och uppdragsansvarig, Svenska Skogsplantor
Jonas Gustavsson, produktionstekniker, Sveaskog David Modén, bolagslantmätare, Sveaskog. Foto: Lina Arvidsson

Från Mellanskogs kontor i Uppsala gick bussfärden vidare till Salstaskiftet, ett av Sveaskogs resultatområden i norra Bergslagen. Sveaskog är ett statligt bolag och Sveriges största skogsägare med 14 procent av Sveriges skogar samt knappt 700 anställda.
- På Sveaskog jobbar många olika yrkesgrupper varav vissa har en skoglig bakgrund, men vi behöver också ekonomer, IT-specialister, logistiker med flera. Sveaskog har kontor över hela landet, från Osby till Gällivare. Vi erbjuder också sommarjobb, trainee-platser och möjlighet till examensarbete, sa Bruno Bystrand, tf chef resultatområde Bergslagen.

SYV:arna deltog därefter i en speed-dejting med ett antal av Sveaskogs anställda som berättade om sina yrken och utbildningar.

Mikael Hannus, vvd, Ingrid Englund, forskningsdirektör och Lars Krüger, biokemist, Stora Enso. Foto: Lina Arvidsson

Stora Enso förädlar skogsråvara, bedriver skogsskötsel, har plantageverksamhet, producerar förpackningar och byggnadslösningar. Företaget är en global producent av förnyelsebar råvara gjord av björk, tall, gran och eukalyptus.

- Stora Enso Biomaterials innovationscenter flyttade till Sickla under 2015. Här bedriver vi forskning för att byta ut fossilbaserade material mot förnyelsebar råvara baserad på lignin och cellulosa, sa vvd Mikael Hannus.
- Vi är för närvarande 60 anställda med 14 nationaliteter. De kompetenser vi saknar är laboratorietekniker och forskare med kemibakgrund, materialtekniker samt även erfarna marknadsförare från våra kundsegment, sa Ingrid Englund, forskningsdirektör.

Student- och karriärstöd på SLU
- Det blev en fin dag! Positiva och engagerade vägledare och bra arrangerade besök. Kul, helt enkelt! sa Maria Orvehed, FD, Enhetschef Student- och karriärstöd, SLU

Studie- och yrkesvägledning inom Stockholms stad
- Jag har en rådande, handledande roll till studie- och yrkesvägledarna ute på skolorna. Inom det entreprenöriella lärandet är det viktigt med studiebesök hos närliggande företag. Det är viktigt att studie- och yrkesvägledningen förser ungdomar med verktyg och medvetenhet om sig själva och omvärlden för att de ska kunna söka rätt inriktning, säger Lotta Rosén, projektledare för SYV-lyftet inom Stockholms stad.

Anna Steinwall, verksamhetsledare, Skogen i SkolanSkogen i Skolan ser fram emot ett fortsatt givande samarbete
- Vi ser detta som en fantastiskt start på ett fortsatt givande och viktigt samarbete mellan de skogliga företagen, Skogen i Skolan och skolans studie- och yrkesvägledning, säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan.


Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • SiS 50 år

  I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

  Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
 • God jul och Gott nytt år!

  Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

  Vi ses igen i januari!
 • Skogis granar

  Skogis granar

  Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
 • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

  Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
 • Skogens väsen

  Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
 • Skapa fina saker med material från skogen!

  I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
 • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

  Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
 • SYV aktivitet

  Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

  Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
 • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

  En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
 • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

  Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

  Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
 • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

  Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
 • Undervisningsupplägg

  Nya fräscha undervisningsupplägg!

  Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.

Sidor