Skogis granar

Written by Anna Steinwall On the 0 Comments
Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.

Skogis granar

Foto: Egen, SLU:s jägarstudenter

Några som vill hålla traditionen med en levande julgran vid liv är SLU:s jägmästarstudenter. För det 59: onde året står dessa skogliga studenter i sina klara röd-gröna västar och förser Stockholm stad med levande julgranar. Inte minst till den kungliga familjen.

Intervju med Carl Holmström, jägmästarstudent

Nu är det full verksamhet och ni står på Stockholmsgator och säljer granar, hur känns det?

- Det känns roligt även om alla inte köper granar så kommer många fram för att pratar om skog , traditioner och vissa bjuder oss på bullar och kaffe.

Hur är engagemanget i kåren när det gäller julgransförsäljningen?

- Kåren är väldigt engagerade vi har börjat planeringsarbetet och förberedelserna redan i somras och många ville vara med och sälja granar.

Hur många granar per år brukar ni ungefär sälja?

- Det beror på lite från år till år, speciellt nu efter pandemin är det svårt att säga hur mycket vi kommer sälja för i år. Men vi beställer mellan 1000–2000 granar per år

Vad går pengarna ni tjänar till?

- Traditionellt sätt har pengarna gått till en resa under det 5 året på Jägmästarprogrammet då studenterna åkte och studerade skog i något annat europeiskt land. Numera betalas pengar vi tjänat ut till studenterna som därefter kan bekosta tex utbytesterminer eller en egen resa.

Är det något annat spännande som har hänt hittills under er försäljning?

- Under veckan fick vi en jägmästarväst som är 60 år gammal! Det var fantastiskt att få förvalta och bevara en så vacker tradition som västarna och bli påmind om färgernas betydelse. Det gröna för skogen och det röda för snart 100 år av kamratskapen inom kåren.

Foto: Egen, SLU:s jägarstudenter

Anna Steinwall