Skogen i Skolans Riksmöte 2014

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Varje år möts Regionsamordnarna från de tio regionerna tillsammans med Nationella kansliet och styrgruppen på ett Riksmöte för att utbyta information, kunskap och få inspiration. 2014 års Riksmöte arrangerades av Region Jämtland i samarbete med Nationella kansliet och tog plats på Persåsen strax utanför Östersund. Under tre dagar tog vi del av regionernas aktiviteter, nyheter från Nationella kansliet, utomhusövningar och diskuterade gemensamma begrepp och påbörjade ett visionsarbete.

Skogen i Skolans nationella verksamhet har bedrivits i över 40 år på skolans villkor. Idag består den av tio regioner med Regionsamordnare och regionala styrgrupper samt ett Nationellt kansli med en nationell styrgrupp.

Den 26-28 augusti samlades Regionsamordnarna tillsammans med Nationella kansliet och styrgruppen på ett Riksmöte förlagt på Persåsen utanför Östersund i Jämtland. Årets möte arrangerades av Region Jämtland och Nationella kansliet.

Efter att alla hade anlänt fick varje region redogöra för de aktiviteter och evenemang man hade ordnat fram till augusti och även vad som skulle ske fram till årsskiftet. Bland aktiviteterna märktes skogskollo för tjejer som i år arrangerades i tre regioner, dvs Västerbotten, Västernorrland och även Dalarna-Gävleborg. Kollot har uppmärksammats både i lokal och regional media samt även i ett nyhetsinslag på TV4:s riksnyheter.
Läs mer om Skogskollo för tjejer

Regionsamordnarna för Regionerna Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Mälardalen berättade om tävlingen Skogens Mästare för sjundeklassare. Tävlingen innehåller kvalificeringsmoment där fyra klasser sedan väljs ut till en final med både teoretiska och praktiska övningar inom- och utomhus. Som material utgår man från läromedlet Boken om skogen och Allemansrätten.
Beställ Skogen i Skolans läromedel och material om Allemansrätten

Förutom detta deltar flera regioner i LRF:s Jorden och skogen i stan och även Nationella kansliet.
Läs mer om Jorden och skogen i stan på Berga naturbruksgymnasium

Dessutom har många ordnat skolskogar och skolor i sina regioner. Man har inventerat skolskogarna och byggt upp vindskydd, eldstäder mm.
Vill din skola också ha en skolskog? Läs mer här

Många regioner besöker skolor, ordnar studiebesök och skogsdagar, utbildar och informerar lärare och lärarstudenter.
Kontakta din Regionsamordnare!

Under dessa dagar diskuterade vi även våra gemensamma begrepp och vision, marknadsföring och kommunikation. Vi fick exempel på olika övningar man kan göra utomhus med elever och även för lärare.
Sök bland våra 600 övningar

Nationella kansliet tackar alla medverkande för ett givande Riksmöte 2014.

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier Skogen i Skolan
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Skogen i Skolan
 

Skogen i Skolans Riksmöte 2014 Samarbetsövning utomhus under Riksmötet 2014

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

  Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
 • Skolan spelar en viktig roll

  Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skog- och naturintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet.
 • tre person går i naturen

  Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

  I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
 • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

  Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
 • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

  Skapa ett eget uteklassrum!

  Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
 • Träden räddar världen!

  Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
 • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

  Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
 • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

  Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
 • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

  I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
 • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

  I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
 • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

  Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.
 • Hur väl lyckas Skogslektioner.se?

  Har du använt Skogslektioner i din undervisning? Skogskandidatstudenten Amanda Bergman genomför just nu en undersökning av hur väl läromedlet lyckas väcka ett intresse för skogen. Vill du hjälpa henne?

Sidor