Skogen i Skolan på Skansen: Eleverna fick kunskap om träd, djur och skogen som råvara

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Sedan ett antal år tillbaka samarbetar Skogen i Skolan med Skansen i form av lektioner från F-klass till årskurs 3 samt för årskurs 4-6. - Våra elever i årskurs 4 har fått kunskap om Allemansrätten, produkter av trä och djur som finns i skogen. Det var extra värdefullt för oss att få övningshäften från Skogen i Skolan som vi kan använda på hemmaplan, säger Jennie Larsson, NO-lärare och Anna Nyström, SO-lärare på Nya Tidens Montessoriskola i Täby.

Jens Djupa är sedan fem år tillbaka pedagog på Skansen. 

Jens Djupa, pedagogiskt ansvarig på Zooligiska avdelningen på Skansen- Jag är pedagogiskt ansvarig på Skansens Zoologiska avdelning. Vi har vilda och tama djur samt ordnar lektioner för grundskolan. Skogen i Skolan på Skansen är en skogsdag där elever från F-klass till årskurs 6 får anpassade lektioner om träd, skogens produkter och dess djur, säger Jens Djupa.

Han har arbetat som gymnasielärare med inriktning på biologi och idrott under nio år på grundskola och gymnasium. Sedan fem år tillbaka är han pedagogiskt ansvarig på Skansens Zoologiska avdelning och ansvarar för all skolverksamhet. Både pedagoger och djurvårdaremhåller lektioner för elever.

- Under 2015 anordnade vi 850 lektioner och de flesta av klasserna återkommer till oss. När det gäller Skogen i Skolan-lektioner innehåller den artkunskap och vi anpassar den efter olika årstider. Vi ser fram emot ett växande samarbete med Skogen i Skolan och ger lektioner framöver, säger Jens Djupa.

Under en timmes tid pågår lektionen och Jens Djupa inleder med att berätta vilka våra vanligaste träd är. Vi går vidare till Älvrosgården som är en 200-årig gård och eleverna får kunskap om hur dåtidens människor levde och verkade.

- Inte störa och inte förstöra - det är grundregeln, säger Jens när han går igenom Skogen i Skolans affisch om Allemansrätten. Den svenska naturen står öppen för oss alla. Men du måste vara varsam mot naturen och visa hänsyn mot både människor och djur. Jens frågar eleverna vilka produkter av trä de känner till och berättar också om hur man kan odla energiskog som sedan blir fjärrvärme. Numera pratar man mycket om klimatförändringarna och att ersätta fossilt bränsle i form av olja och plast med trä som är en förnybar råvara.

Jennie Larsson, är NO-lärare och Anna Nyström är SO-lärare på Nya Tidens Montessoriskola i Täby.

- Vi kommer att ta med oss kunskaperna både från lektionen och materialet från Skogen i Skolan för att använda det under våra utomhuslektioner. Det är lätt att följa upp elevernas förmågor och mycket bra att allt material kopplar till LGR11, säger Jennie och Anna.

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Hur väl lyckas Skogslektioner.se?

  Har du använt Skogslektioner i din undervisning? Skogskandidatstudenten Amanda Bergman genomför just nu en undersökning av hur väl läromedlet lyckas väcka ett intresse för skogen. Vill du hjälpa henne?
 • Johan är vår nya regionsamordnare för Skogen i Skolan Örebro!

  Johan Andersson är skogskonsulent på Skogsstyrelsen och kommer att ta över som regionsamordnare för Skogen i Skolan region Örebro.
 • Internationella skogsdagen 21 mars 2021

  Kategorier: #IntSkogsdagen
  Visste du att en tredjedel av världens landyta är täckt av skog?  Den 21 mars uppmärksammas världens skogar under den årliga internationella skogsdagen. 
 • Läromedelsförfattare sökes

  Det är dags att skapa nya Skogslektioner, denna gång riktade till högstadiet. Nu söker vi en lärare i åk 7 - 9 som vill vara med och skapa nya digitala lektioner om skogen.
 • barn som badar i skog

  SciFest 4-10 mars!

  Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
 • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

  Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
 • Månadens tema: Biologisk mångfald

  Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
 • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

  Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
 • Klassrummet har flyttat ut i skogen

  Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
 • I skogen blir siffrorna verkliga

  På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: SNS, Skogen i Skolan
  Den nordiska skogssektorn är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS). - Inom Skogen i Skolan arbetar vi ständigt med mångfald och inkludering. Det gör att vi har aktiviteter som kollo för tjejer och integration förutom tävlingen Skogens Mästare där finallagen har jämnt antal killar och tjejer säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan. / SNS och Skogen i Skolan

Sidor