Skogen i Skolan på Jorden och skogen i stan på Berga naturbruksgymnasium

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Under tre dagar besökte tusentals elever och deras lärare Jorden och skogen i stan som i år höll till på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge, Stockholm. Skogen i Skolans Nationella kansli stod i en av montrarna i den skogliga delen av evenemanget där vi höll utomhuspedagogiska övningar med klasserna. Den ena övningen bestod av att eleverna skulle gissa på sju olika trädslag med lite uppmjukning av att gissa på trädsorterna runt omkring. Den andra övningen var att bestämma ett träds ålder genom att räkna årsringar på en träskiva. Alla klasser fick med sig en kasse med ett urval av våra läromedel, dvs häften för lärare och elever med utomhusövningar samt några läromedel om skog och skogens produkter. Dessutom fick ett antal klasser med sig en burk med tallfrön som de kan så i närheten av sin skola. Skogen i Skolans region Mälardalen stekte kolbullar och styrgruppsmedlemmar visade pappersprodukter. Dessutom fick eleverna prova på en skördarsimulator och lära sig om rovdjur hos Svenska Jägareförbundet.
Den 9-11 september 2014 deltog Skogen i Skolans Nationella kansli och Region Mälardalen på Jorden och skogen i stan på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge, Stockholm. Tillsammans med Älvdalens utbildningscentrum och Svenska Jägareförbundet stod vi för den skogliga delen av evenemanget.
 
Skogen i Skolans Nationella kansli Johanna Ydringer, styrgruppsmedlem Region Mälardalen
En traktor med vagn forslade lärare och elever mellan jordbruks- och skogsbruksstationerna
Flera tusen elever från Stockholm besökte oss där de fick plantera granplantor, prova en skördarsimulator, äta kolbullar, se hur pappersmassa blir pappersprodukter och få kunskap om rovdjur.
 
Skogen i Skolans Nationella kansli höll i utomhuspedagogiska övningar varav den ena bestod av att först se vilka omgivande träd som eleverna kände igen och därefter fick de gissa på sju olika trädslag med hjälp av vedpinnar med bark på.
 
Därefter fick de bestämma ålder på ett träd genom att räkna årsringarna på en träskiva. Som avslutning fick de en klasskasse med våra läromedel och en burk med tallfrön att så i närheten av deras skola.
 
Skogen i Skolans Region Mälardalen
 
Skogen i Skolans läromedel
Vi har övningshäften för lärare och elever från förskolan till årkurs 9, flera läromedel om skog, t.ex Boken om skogen och Skogens produkter. Nyligen har vi också tagit fram planscher och övningshäften för Allemansrätten.
 
600 olika utomhusövningar
På skogeniskolan.se hittar du också en sökbar databas med 600 olika utomhusövningar som du kan göra med din klass. Övningarna är indelade i olika ämnen, teman och årskurser.
 
Faktablad om Svenska träd
På vår webbplats hittar du också en mängd faktablad, bland annat om Svenska träd.
Skriv ut faktablad om Svenska träd
 
Skolans egen skolskog
Skogen i Skolans Regionsamordnare i våra tio regioner hjälper er skola att göra en överenskommelse om en skolskog med en markägare. I er skolskog kan ni då bygga vindskydd, göra en eldplats och följa markägarens skogsbruksplan.
 
Huvudbyggnaden på Berga naturbruksgymnasium
 
Plantering av granplantor med Jenny från Mellanskog, styrgruppsordförande Region Mälardalen
Mer information om Jorden och skogen i stan
Jorden & skogen i stan är ett fantastiskt arrangemang för åk 4-6, där lärare och elever får upptäcka svenskt skogs- och lantbruk och vad det betyder för samhället. Jorden och skogen i stan anordnas under hösten på 13 platser i landet, varav Skogen i Skolan deltar med flera av våra regioner. Lärare och elever får följa med in i jordens och skogens kretslopp – med skörd, plantering och förädling – men även upptäcka matens väg från jord till bord.
 

Jorden & Skogen i stan är ett arrangemang som LRF genomför tillsammans med bland annat skola, universitet, näringsliv och ideella föreningar. Arrangemanget ger elever och lärare en möjlighet att upptäcka svenskt skogs- och lantbruk och vad det betyder för samhället.

Mer information om Skogen i Skolan
Kontakta Nationella kansliet
 
Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier Skogen i Skolan
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Skogen i Skolan
 
 
 
 
 
Ett stort tack till alla elever och lärare som besökte oss! Vi träffade 1400 elever samt deras lärare från: Nynäshamnsskolan, Svandammsskolan, Bandhagensskolan, Skanskvarnsskolan, Sturebyskolan, Lillsjöskolan, Ekerö Sandudden, Östbergaskolan, Midgårdsskolan, Hagsätra skola, Klara grundskola, Muskö skola, Hägerstensåsen, Vällingbyskolan, Vikingaskolan, Mariaskolan, Ängsnässkolan och Blombackaskolan.
 
Bilder från dag 1, den 9/9 2014

Bilder från dag 2, 10/9 2014

 

Bilder från dag 3, 11/9 2014

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

  Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

  Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
 • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

  Skapa ett eget uteklassrum!

  Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
 • Träden räddar världen!

  Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
 • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

  Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
 • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

  Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
 • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

  I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
 • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

  I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
 • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

  Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.
 • Hur väl lyckas Skogslektioner.se?

  Har du använt Skogslektioner i din undervisning? Skogskandidatstudenten Amanda Bergman genomför just nu en undersökning av hur väl läromedlet lyckas väcka ett intresse för skogen. Vill du hjälpa henne?
 • Johan är vår nya regionsamordnare för Skogen i Skolan Örebro!

  Johan Andersson är skogskonsulent på Skogsstyrelsen och kommer att ta över som regionsamordnare för Skogen i Skolan region Örebro.
 • Internationella skogsdagen 21 mars 2021

  Kategorier: #IntSkogsdagen
  Visste du att en tredjedel av världens landyta är täckt av skog?  Den 21 mars uppmärksammas världens skogar under den årliga internationella skogsdagen. 
 • Läromedelsförfattare sökes

  Det är dags att skapa nya Skogslektioner, denna gång riktade till högstadiet. Nu söker vi en lärare i åk 7 - 9 som vill vara med och skapa nya digitala lektioner om skogen.

Sidor