Skogen i Skolan mötte 650 besökare på Skolforum

Den 26-27 oktober mötte Skogen i Skolans nationella kansli och Region Mälardalen 650 lärare, skolledare och studie- och yrkesvägledare på Skolforum på Stockholmsmässan. Utomhustorget delades med fyra andra aktörer som också använder utomhuspedagogik som metod för att förmedla kunskap om skog och natur. Skolforum besöktes av 7100 besökare där de som besökte oss fick en kasse med våra läroplansanpassade läromedel. Workshopdeltagarna fick prova på ett antal av våra praktiska övningar. Vi tackar alla våra besökare för trevliga möten!

Alla besökare som vi mötte i monter A15:25 på Skolforum i Stockholm fick en kasse med en broschyr om Skogen i Skolans verksamhet, exempel på några av våra läromedel som sträcker sig från förskolan till årskurs 9 samt en broschyr om Skogens Mästare, tävlingen för sjundeklassare. Dessutom ingick läromedlet Skogen och klimatet. De som deltog i våra workshops fick även övningar samt affisch om Allemansrätten. Alla våra läromedel är anpassade mot läroplanerna och du kan som lärare mäta elevernas förmågor.

Workshops "Övningar i skolskogen"
Regionsamordnare Frida Pihl samt Staffan Dackman från Region Mälardalen höll i fyra workshops med övningar från läromedlen som omsattes i praktiken.

Kontakta oss
Vi kommer att kontakta alla er som vi träffade på Skolforum, dels genom Skogen i Skolans nyhetsbrev men även via e-post, speciellt de lärare/skolledare som kommer från Stockholmsområdet då vi har en pågående storstadssatsning. Vi kan komma ut till er på informationsmöten för lärare då vi berättar om verksamheten och våra läromedel. Förutom detta kan vi också anordna skolskogar som är en överenskommelse mellan en skogsägare och en skola samt innebär att man kan få göra mer än vad Allemansrätten säger.

Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan
Frida Pihl, Regionsamordnare Region Mälardalen håller workshopen "Övningar i skolskogen" Staffan Dackman, Region Mälardalen, håller workshopen "Övningar i skolskogen"

Gunilla Häggström, Kommunikationsansvarig, Skogen i Skolan
Kommunikationsansvarig
Skogen i Skolan

• SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.