Skogen i Skolan deltar på Bonden i skolan på Berga naturbruksgymnasium

Mellanstadieelever bjuds in till Bonden i skolan på Berga naturbruksgymnasium där Skogen i Skolan deltar.
LRF Mälardalen bjuder in mellanstadielever i Stockholms län till Bonden i skolan med gårdsbesök på Berga naturbruksgymnasium. 7000 elever och lärare har anmält sig till den 25 eller 26 september. Skogen i Skolan deltar och besökarna får prova på plantering av skogsplantor, lära sig om hur trä blir till papper och träna på kunskaper om våra svenska trädslag. / Skogen i Skolan

LRF Mälardalen hälsar besökarna välkomna till ett lärorikt och givande besök – ett unikt tillfälle att uppleva vårt jord- och skogsbruk! De får följa jordens och skogens kretslopp med plantering, skörd och förädling. Utöver Skogen i Skolans stationer finns också Svenska Jägareförbundet och Riksförbundet Jägarna på plats där deltagarna får lära sig mer om rovdjur och vilt.

Aktiviteten tar tre timmar och gården kan besökas mellan kl. 09-14. Skolorna kan välja mellan besök den 25 eller 26 september. Besöket är kostnadsfritt och bussar går från Västerhaninge station.

Fakta Skogen i Skolan: Ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och skogssektorn där allt arbete sker på skolans villkor. Vi erbjuder lärare och lärarstudenter inspirationsdagar med både teoretiska och praktiska kunskaper om skog och utomhuspedagogiska övningar. Skogen i Skolan har läromedlet Boken om skogen, en skolskogsryggsäck, skogliga faktasidor samt en mängd nedladdningsbara övningar som kopplar till läroplanen för grundskolan. I de tio regionerna finns samordnare som hjälper till att ordna skolskogar genom en överenskommelse mellan skola och skogsägare.

• Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen