Satsar på simulatorer

Naturbruksgymnasiet Södra Viken i Värmland ska köpa in fler skördarsimulatorer.
Tack vare medel från Ljungbergsfonden ska Södra Vikens naturbruksgymnasium köpa in nya skördarsimulatorer. Branschen ställer allt högre krav på praktiska färdigheter hos nyutbildade skogsmaskinförare. Med hjälp av skördarsimulatorer får eleverna grundliga förkunskaper inför den praktiska maskinutbildningen i skogen. En övningssimulator är utrustad med samma mät- och styrsystem som används i riktiga skogsmaskiner. Detta gör det möjligt för eleven att lära in alla systemets olika funktioner. Simulatorerna bidrar till färdighetsträning för bl.a. finmotoriken. Hanteringen av skördardator och kalibreringsövningar ger bra grunder inför undervisningen i maskinerna. Simulatorerna ska kontinuerligt användas i gymnasieutbildningen från år ett till år tre.