- Roligast var att köra skotare!

Så lät det när 20 tjejer fick prova på att bruka skog och lära sig mer om skogens produkter. Dessutom fick de lära känna de vilda djuren på Skansen. - Totalt har 100 tjejer fått möjlighet att delta på Skogskollo för tjejer som pågått på flera orter i landet, säger Lena Jonsson, projektledare.

Märta Alexandersson kör skotare på Skogskollo för tjejer
Det blev mycket lek och gemenskap under de tre dagar som kollot pågick och deltagarna fick också att träffa kvinnor som jobbar inom skogsbranschen. I år var det premiär för Skogskollo på Skansen som var inriktat på tjejer i 12-13-årsåldern som är nyfikna på att lära sig hur man brukar skog och sköter djur.

-Allt fler unga växer upp i stora städer och det är viktigt för skogssektorns framtida rekrytering att vi också kan nå ut till de här ungdomarna för att visa vilken jätteintressant och viktig bransch som skogen är. Därför satsar vi nu på att genomföra ett Skogskollo för tjejer på Skansen, säger Lena Jonsson, projektledare.

Anna Malmström, storstadsansvarig på Skogen i Skolan, var en av ledarna.
- Jag är nöjd med att vi har fått till ett kollo även i Stockholm. Här finns många barn som vet väldigt lite om skogen och vilka jobb som finns kopplat till den.

Hur fungerade samverkan med Skansen?
- Väldigt bra! Att kollot handlade så mycket om djur tror jag var ett bra dragplåster för att få tjejerna intresserade.

Vad är du mest nöjd med?
- Jag tycker det var roligt att tjejerna fick köra riktiga skogsmaskiner på Jälla naturbruksgymnasium. Jag trodde de skulle få sitta bredvid och se på, så jag blev väldigt överraskad när de blev placerade i förarsätet. Flera av tjejerna tyckte det var det bästa på hela kollot.

Hur går tankarna inför nästa år?
- Jag hoppas vi kör ett nytt kollo i Stockholm. Då vore det kul att lägga till en övernattning ute på Jälla, för det var många av barnen sugna på. Då hinner vi se lite mer skog också. När vi letade trädsorter på Djurgården med barnen hittade vi inte en enda gran och det blir ju lite missvisande.

Hur deltar man på Skogskoll för tjejer under 2018?
Kontakta Lena Jonsson eller Anna Malmström.

Skogskollo för tjejer genomförs i samverkan med skogsbranschen
Skogstekniska klustret står som projektägare för Skogskollo för tjejer som genomförs i bred samverkan med bland andra Skogen i Skolan, Skansen, Skogsindustrierna, Sveaskog, Stora Enso och SCA samt en massa andra aktörer.

• Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen