- Roligast var att köra skotare!

Så lät det när 20 tjejer fick prova på att bruka skog och lära sig mer om skogens produkter. Dessutom fick de lära känna de vilda djuren på Skansen. - Totalt har 100 tjejer fått möjlighet att delta på Skogskollo för tjejer som pågått på flera orter i landet, säger Lena Jonsson, projektledare.

Märta Alexandersson kör skotare på Skogskollo för tjejer
Det blev mycket lek och gemenskap under de tre dagar som kollot pågick och deltagarna fick också att träffa kvinnor som jobbar inom skogsbranschen. I år var det premiär för Skogskollo på Skansen som var inriktat på tjejer i 12-13-årsåldern som är nyfikna på att lära sig hur man brukar skog och sköter djur.

-Allt fler unga växer upp i stora städer och det är viktigt för skogssektorns framtida rekrytering att vi också kan nå ut till de här ungdomarna för att visa vilken jätteintressant och viktig bransch som skogen är. Därför satsar vi nu på att genomföra ett Skogskollo för tjejer på Skansen, säger Lena Jonsson, projektledare.

Anna Malmström, storstadsansvarig på Skogen i Skolan, var en av ledarna.
- Jag är nöjd med att vi har fått till ett kollo även i Stockholm. Här finns många barn som vet väldigt lite om skogen och vilka jobb som finns kopplat till den.

Hur fungerade samverkan med Skansen?
- Väldigt bra! Att kollot handlade så mycket om djur tror jag var ett bra dragplåster för att få tjejerna intresserade.

Vad är du mest nöjd med?
- Jag tycker det var roligt att tjejerna fick köra riktiga skogsmaskiner på Jälla naturbruksgymnasium. Jag trodde de skulle få sitta bredvid och se på, så jag blev väldigt överraskad när de blev placerade i förarsätet. Flera av tjejerna tyckte det var det bästa på hela kollot.

Hur går tankarna inför nästa år?
- Jag hoppas vi kör ett nytt kollo i Stockholm. Då vore det kul att lägga till en övernattning ute på Jälla, för det var många av barnen sugna på. Då hinner vi se lite mer skog också. När vi letade trädsorter på Djurgården med barnen hittade vi inte en enda gran och det blir ju lite missvisande.

Hur deltar man på Skogskoll för tjejer under 2018?
Kontakta Lena Jonsson eller Anna Malmström.

Skogskollo för tjejer genomförs i samverkan med skogsbranschen
Skogstekniska klustret står som projektägare för Skogskollo för tjejer som genomförs i bred samverkan med bland andra Skogen i Skolan, Skansen, Skogsindustrierna, Sveaskog, Stora Enso och SCA samt en massa andra aktörer.

• Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
  • I skogen blir siffrorna verkliga

På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
  • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

Amanda blir skogskandidat till våren

– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.