Region Värmland visade SYV:ar på skogsbranschens bredd av yrken

Studie- och yrkesvägledare på besök på Stora Enso Consumer Board Skoghall
Dagen inleddes med ett studiebesök på Stora Enso Consumer Board Skoghall med 130 olika yrkeskategorier och sedan ett fältbesök på en avverkningsplats med Mellanskog och tre studenter (Skogstekniker)från Gammelkroppa Skogsskola.

Målgrupp för aktiviteten var studie- och yrkesvägledare i grundskola och gymnasium som den 20 mars deltog på dagen som anordnades av Skogen i Skolans region Värmland. Antalet personer som söker sig till skogen och skogsindustrin för sitt yrkesförvärv är en minskande skara, trots att Värmland är ett skogslän med en stark skogsindustri och ett aktivt skogsbruk. Det var huvudanledningen till att Region Värmland bjöd in till en dag med kunskap om skogsbruk och skogsindustri liksom om ett antal av de yrken som finns inom denna framtidsbransch. Studie- och yrkesvägledare är en mycket viktig målgrupp då de träffar framtidens medarbetare och vägleder dem i deras utbildningsval.

Dagen utgick från Karlstad där deltagarna transporterades med buss till Stora Enso Consumer Board som berättade om 130 olika yrkeskategorier. Yrken inom skogsbruket har traditionellt ansetts som yrken förbehållet män. Så är inte fallet, skogsyrken passar lika bra för kvinnor som för män och dessutom så finns starka önskemål om att arbeta för en bättre könsfördelning inom branschen.

Därefter gjordes ett fältbesök hos skogsmaskin med medverkan av studenter från Gammelkroppa Skogsskola. Efter en fika vid brasan avslutades dagen på Skogsstyrelsens kontor i Karlstad.

Utsikt från bruket

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti