Platser kvar på Region Dalarna-Gävleborgs kurser i Järvsö

Det finns fortfarande platser kvar på våra kurser under vecka 44 i Järvsö. Nytt för i år är att ni kan välja och vraka mellan tre olika kursdagar – välj en, två eller alla tre! Den 28 okt är det Grundkurs (skog och rovdjur), den 29 okt är det Klimatfrågor i skolan med WWF, Skogen i Skolan och De 5 Stora inklusive guidad tur i djurparken och den 30 okt är det The big five – Fokusera på förmågor och nå målen. Föreläsning av Göran Svanelid samt övningar och workshop. Anmälan senast 11 oktober till info@de5stora.com eller 0651-411 70.

Kurstillfällen

• 28 okt - Grundkurs - Skog, rovdjur och klimat i skolan.
    09.30 Kaffe och registrering
    10.00 Föredrag om skogen
    11.00 Föredrag om de stora rovdjuren
    12.00 Lunch
    13.00-16.00 Praktiska övningar inom- och utomhus (inkl fika)
    18.00 Gemensam middag för dem som önskar

• 29 okt - Klimatfrågor i skolan med WWF, Skogen i Skolan och De 5 Stora inkl guidad tur i djurparken.
    09.20 Kaffe och registrering
    09.50 Kort introduktion om klimatförändringar
    10.00 Guidad tur på Järvzoo med fokus på arktiska arter
    12.30 Lunch
    13.30-17.00 ”Vardagen, klimatet & framtiden”
    - WWF föreläser om klimatförändringar och vad man kan göra för
    att minska sitt ekologiskt fotavtryck, samt ger smakprov på övningar.
    - SiS presenterar sitt material ”Skogen och klimatet”.
    - Tips på övrigt material som lämpar sig för skolan.

• 30 okt - The big five – Fokusera på förmågor och nå målen.
    Föreläsning av Göran Svanelid samt övningar och workshop.
    09.30 Kaffe och registrering
    10.00 Föreläsning av Göran Svanelid, konceptets upphovsman
    12.00 Lunch
    13.00 Rovdjurscentret och SiS presenterar övningar som tränar förmågor
    14.00-16.00 Workshop där deltagarna utifrån konceptet får ta fram övningar som
    kan användas i undervisnigen. (inkl fika)

Plats: Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö
Pris: 200 kr/dag inkl moms, fika, lunch
Logi i stugor: 200 kr/natt (ej frukost)
Middag den 28:e: 100 kr
Anmälan: Senast 11 oktober, info@de5stora.com eller 0651-411 70

Läs mer i de inlänkade program-dokumenten.

• Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen