På SYV-dagarna visar vi skogliga karriärvägar

Jens Meyer,är Regionsamordnare i Värmland där man anordnar studiedagar för SYV
Jens Meyer delar sin tid som Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland med att vara högstadielärare. – Vi arrangerar studiedagar för SYV där samarbetet med styrgruppen möjliggör studiebesök och information från företagen. Skolor från Värmlands 16 kommuner bjuds in och även fristående skolor.

Jens Meyer arbetar som Regionsamordnare Skogen i Skolan i Värmland parallellt med att vara högstadielärare på deltid.

Jens Meyer delar sin tid mellan att vara Regionsamordnare och högstadielärare– Vi arrangerar studiedagar för för SYV i Värmland.  Samarbetet med den regionala styrgruppen möjliggör studiebesök och information från företagen vi besöker. Kompetensförsörjningen ligger i allas intressen vilket öppnar kontaktvägar in i företagen och underlättar prao-möjligheter. Alla 16 kommuner bjuds in även fristående skolor. Aktiviteten pågår under heldagar med busstransport med fältbesök, gallring, slutavverkning och besök på ett pappersbruk, säger Jens Meyer.

Under studiedagarna belyser alla och pratar om jämställdhet i skogs- och pappersindustrin samt möjligheter att arbeta med könsneutrala jobb.

– Vi tar in intressanta föreläsare som berättar om nyheter inom skoglig forskning. Vi besöker också en skogsbruksskola i Sunne. Förutom detta presenterar vi Skogen i Skolans webbplats med läromedel, faktablad och utomhuspedagogiska övningar.

• SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.