Nya läromedel, jubileum och skogliga övningar på årets Riksmöte

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Samordnare, styrgruppsmedlemmar och Nationella kansliet träffades under två dagar på Skogen i Skolans Riksmöte. Platsen för i år var Göteborg och Region Västra Götaland var medarrangör. Innehållet i de nya läromedlen diskuterades och deltagarna genomförde skogliga övningar med utomhusbaserat lärande. Dessutom firar Skogen i Skolans verksamhet 40 år den 5/11 i Skogens hus på Skansen i Stockholm.

På Skogen i Skolans Riksmöte presenterade sig den nya nationella styrgruppen samt verksamhetsledare Åsa Godeau och Skogsstyrelsens samordnare Lis Boje. Läs mer om styrgruppen

Den första dagen avslutades med att gruppen deltog i skogliga övningar ledda av Regionsamordnare Daniel Thorell, Västra Götaland. Det innebar allt från att göra upp en lägereld, tillverka kolkritor, mäta ett träd och gissa på trädsorter. Dessa övningar använder Daniel när han träffar elever, lärare och lärarstudenter. Hitta exempel i övningsdatabasen

Den andra dagen inleddes med att verksamhetsledare Åsa Godeau visade prov på nya läromedel i form av skogliga övningar med utomhusbaserat lärande som tydligt visar hur lärare och elever uppnår läroplanens mål.
Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, visade den grafiska profilen med färger, typsnitt och logotyper. . Titta på den grafiska profilen

Skogen i Skolan firar 40 år den 5/11 på SkansenDen 5/11 2013 firar Skogen i Skolans verksamhet 40 år med ett jubileum i Skogens hus på Skansen i Stockholm. Dagen innehåller presentation av nya läromedel och jubileumsskrift, föreläsningar, mingel, tårta och dryck.

Alla som arbetar och har arbetat med Skogen i Skolan är hjärtligt välkomna!
Anmäl dig till SiS 40-årsjubileum!

Regionsamordnare Lennart Sidén, Västernorrland berättar om Skogen i Skolans historia

Regionsamordnare Lennart Sidén, Västernorrland, berättade händelser från Skogen i Skolans 40-åriga verksamhet. I slutet av 1990-talet samlades tiotusentals elever på Gärdet i Stockholm där skogssektorn hade gått samman och visade bland annat papperstillverkning, vedklyvning och kolbullar stod på menyn. Det evenemanget övergick senare till Jorden och skogen på stan som arrangeras av LRF i olika delar av landet.
Läs mer om Jorden och skogen på Skansen
Läs mer om Jorden och skogen i Umeå

Karta över Skogens dagar i KarlstadKnappt tvåtusen elever besökte Skogens dagar dels i Karlstad och dels i Örebro där det fanns många stationer att välja på för eleverna.

Regionsamordnare Jens Meyer, Värmland, berättade att man i år hade  satsat på högstadieelever som besökte Kvinnersta naturbruksgymnasium i Örebro och Norra Fältet vid Sandbäckstjärn i Karlstad.

Representanter från skogsnäringen i regionen svarade på frågor på olika stationer som alla hade med skog, jord och deras produkter och allt innehåll var kopplat till läroplanen.
Läs mer om Skogens dagar i Karlstad
Läs mer om Skogens dagar i Örebro

Regionsamordnare Erika Nilsson, Västerbotten och Anders Nenzén, NorrbottenEtt material för att utbilda lärarstudenter i utomhusbaserat lärande håller på att formas Regionsamordnare Erika Nilsson, Västerbotten och Anders Nenzén, Norrbotten.

De båda regionerna samarbetar tillsammans med en skoglig representant från Skogsstyrelsen och en pedagog som är lärare. Det blir ett koncept som flera regioner kan arbeta med fram över. Allt material är anpassat efter skolans förutsättningar,

Skogsstyrelsen har en samordnare för alla de kontaktpersoner som finns i de olika distrikten inom Skogen i Skolans tio regioner. Lis Boje visade statistik över hur många lärare, lärarstudenter och elever man hittills hade mött under året och olika exempel på vad som görs när det gäller inventering och upprustning av skolskogar.
Så startar du en skolskog!

Mer information

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, Skogen i SkolanGunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Skogen i Skolan
Nationella kansliet

 

Lekfullhet vid utomhusbaserat lärande

Övningarna hämtades från Skogen i Skolans webbplats

På Riksmötet träffades Nationella kansliet, styrgrupper och samordnare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

  Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
 • Skolan spelar en viktig roll

  Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skog- och naturintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet.
 • tre person går i naturen

  Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

  I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
 • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

  Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
 • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

  Skapa ett eget uteklassrum!

  Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
 • Träden räddar världen!

  Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
 • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

  Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
 • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

  Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
 • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

  I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
 • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

  I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
 • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

  Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.
 • Hur väl lyckas Skogslektioner.se?

  Har du använt Skogslektioner i din undervisning? Skogskandidatstudenten Amanda Bergman genomför just nu en undersökning av hur väl läromedlet lyckas väcka ett intresse för skogen. Vill du hjälpa henne?

Sidor