Ny skoltävling inspirerar barn att upptäcka naturen

Written by admin On the 0 Comments
Nu utlyser Världsnaturfonden WWF och Svenska Turistföreningen STF en tävling för skolor, förskolor och fritidshem inför Earth Hour. Barnens uppgift blir att på ett kreativt sätt få fler att upptäcka närmiljön och tipsa andra om sina favoritställen. De ska inspirera fler att ”svemestra” klimatsmart. / WWF

Earth Hour startades av WWF för fjorton år sedan och har utvecklats till världens största miljömanifestation. Skolor är sedan länge starkt engagerade i Earth Hour och nu vill WWF och STF involvera ännu fler barn.

Tävlingen går ut på att barnen undersöker hur våra resor påverkar klimatet och vad man kan göra åt det. Därefter ger de sig iväg för att upptäcka sin hemort och tipsa om favoritplatser och svemestertips. När de är klara skapar de till exempel ett häfte, affisch eller video för att locka andra till sina lokala favoritställen.

Fokus ligger på upplevelser i naturen, eftersom många barn saknar det.

–Barn som inte är ute i det gröna blir frånkopplade från naturen. Vi behöver återskapa den närheten för att kunna värna om den. Förhoppningsvis kan tävlingen bidra i det arbetet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt STFs rapport Naturklyftan (2018), uppger var fjärde förälder att de inte är tillräckligt mycket ute i naturen med sina barn. Trots allemansrätten visar rapporten att familjer med sämre ekonomiska resurser mer sällan vistas i naturen. Andra avgörande faktorer är om barnen har naturvana hemifrån eller bor nära grönområden.

–Det ska bli väldigt spännande och kul att se vilka tips som kommer in. Vi hoppas detta ska inspirera till mer ”svemester”. Det är dags för fler att upptäcka allt det fantastiska Sverige har att erbjuda - både runt knuten och lite längre bort, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Fakta: Skoltävlingen

 • Tävlingen pågår från slutet av februari till 22 april. Vinnarna meddelas den 29 april.
 • Tävlingen arrangeras tillsammans av WWF och STF.
 • Resor har ofta ett väldigt stort klimatavtryck och därför fokuserar skoltävlingen på resor i Sverige. 
 • STF kommer att agera expertjury i tävlingen som bedöms utifrån hur barnen har tänkt och planerat under tävlingens gång. De tre vinnande bidragen får varsin klassuppsättning av STFs Allemansrättsskola, där barnen får göra en skattjakt på cirka en timme. I slutet får de en kod till en skattkista med individuella priser i.
 • Mer information får du på wwf.se/eh-tavling eller maila EHtavling@wwf.se

Fakta: Earth Hour

 • Earth Hour-kampanjen är en global rörelse som lanserades av WWF i Australien år 2007 och därefter utvecklats till världens största miljömanifestation. Förra året deltog 188 länder och 260 av 290 kommuner i Sverige.
 • Earth Hour är en kampanj för att väcka uppmärksamhet om planetens utmaningar. Att släcka ljuset under Earth Hour-timman är en symbolhandling för att visa att man är engagerad i klimatfrågan och för att rädda vår biologiska mångfald - inte för att spara energi.
 •  wwf.se/earth-hour hittar du mer information och kampanjmaterial!

Om WWF
Världsnaturfonden WWF är en oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation. Med sina fem miljoner supportrar är WWF en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med projekt i 100 länder.

Om STF
Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella föreningar med cirka 242 000 medlemmar. Föreningen jobbar för tillgången till Sveriges natur och kultur för alla både idag och i framtiden och förespråkar hållbar turism inom Sveriges gränser. 

För bilder och mer info: wwf.se/press

För frågor, kontakta:

Therese Wåtz, projektkommunikatör WWF, 08- 515 114 69, therese.watz@wwf.se

Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF, 0735-45 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 07-358 626 22, nina.schmieder@wwf.se      

Uppdaterad:
  Annons
 • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

  Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.
 • Hur väl lyckas Skogslektioner.se?

  Har du använt Skogslektioner i din undervisning? Skogskandidatstudenten Amanda Bergman genomför just nu en undersökning av hur väl läromedlet lyckas väcka ett intresse för skogen. Vill du hjälpa henne?
 • Johan är vår nya regionsamordnare för Skogen i Skolan Örebro!

  Johan Andersson är skogskonsulent på Skogsstyrelsen och kommer att ta över som regionsamordnare för Skogen i Skolan region Örebro.
 • Internationella skogsdagen 21 mars 2021

  Kategorier: #IntSkogsdagen
  Visste du att en tredjedel av världens landyta är täckt av skog?  Den 21 mars uppmärksammas världens skogar under den årliga internationella skogsdagen. 
 • Läromedelsförfattare sökes

  Det är dags att skapa nya Skogslektioner, denna gång riktade till högstadiet. Nu söker vi en lärare i åk 7 - 9 som vill vara med och skapa nya digitala lektioner om skogen.
 • barn som badar i skog

  SciFest 4-10 mars!

  Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
 • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

  Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
 • Månadens tema: Biologisk mångfald

  Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
 • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

  Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
 • Klassrummet har flyttat ut i skogen

  Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
 • I skogen blir siffrorna verkliga

  På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.

Sidor