Mer skog åt barnen!

Jenny Järvholm, författare till boken Tall och gran
Skogen är en helt fantastisk plats, den är vackert och fridfull och utvecklar barns fantasi och kreativitet. För att fler barn och vuxna ska upptäcka och inspireras av skogens alla skatter har Jenny Järvholm i samarbete med Norra Skogsskolan tagit fram sin första bok med skogsinspirerade pyssel.

– Jag har drömt om det här i många år. Vill så gärna att barn och vuxna ska få upp ögonen för skogen som ett skafferi med pysselmaterial som både är ekonomisk och miljövänligt, berättar bokens författare och pysselskapare Jenny Järvholm.  .

Jenny, som är fritidspedagog och för vissa även känd som barnprogramledare från TV, har stor erfarenhet av den frihet som barn upplever när de får vistas i skogen. Att dessutom få plocka sitt eget material och sedan skapa utifrån det ger både liten och stor en djup tillfredställelse, enligt henne. Utifrån den erfarenheten låter hon därför läsarna till Tall och gran steg för steg följa hur exempelvis en kottmyra byggs ihop men samtidigt vävs kunskapen om skogen och allemansrätten in. Detta genomtänkta koncept var något som Norra gärna ville vara med och sprida.

– För oss är det viktigt att fler får en koppling till skogen och förstår dess värde. Vi vet ju att människan mår bra av att vistas i skogen och att samla in till pyssel blir ytterligare en anledning att ta sig ut, säger Erika Nilsson som lett bokprojektet.

Boken Tall och gran är den första boken i en rad av planerade böcker. Även de kommande böckerna kommer fokusera på den skapar- och rörelseglädje som skogen erbjuder.

För att fira att Jenny Järvholm tillsammans med Norra nu ger mer skog åt barnen kommer det blir ett festligt boksläpp den 16 augusti kl 12:30 på fritidsavdelningen Ankaret, på Hörnefors centralskola. Välkommen att hänga på när Jenny och ett gäng pysselglada barn öppnar upp de allra första bokkartongerna.

För ytterligare information
Erika Nilsson, utbildningsstrateg Norra Skogsskolan, tfn 070-254 98 48

Fotografierna är fri för publicering. Fotograf Calle Bredberg

Norra är ett expanderande skogsföretag som ägs av nästan 17 000 privata skogsägare med ett samlat skogsinnehav på drygt en miljon hektar skogsmark i norra Sverige. Koncernen omsätter drygt två miljarder kronor och har ungefär 350 egna anställda. Därtill sysselsätter koncernen ungefär lika många personer i skogsentreprenad och transporttjänster. Industridelen Norra Timber fattar två sågverk, två hyvlerier samt en stolpfabrik. Tillsammans producerar dessa industrier drygt 430 000 kubikmeter trävaror. Därtill produceras cirka 55 000 svarvade furustolpar per år. Av trävaruförsäljningen exporteras 57 procent.

• Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
  • I skogen blir siffrorna verkliga

På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
  • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

Amanda blir skogskandidat till våren

– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.