Mer skog åt barnen!

Jenny Järvholm, författare till boken Tall och gran
Skogen är en helt fantastisk plats, den är vackert och fridfull och utvecklar barns fantasi och kreativitet. För att fler barn och vuxna ska upptäcka och inspireras av skogens alla skatter har Jenny Järvholm i samarbete med Norra Skogsskolan tagit fram sin första bok med skogsinspirerade pyssel.

– Jag har drömt om det här i många år. Vill så gärna att barn och vuxna ska få upp ögonen för skogen som ett skafferi med pysselmaterial som både är ekonomisk och miljövänligt, berättar bokens författare och pysselskapare Jenny Järvholm.  .

Jenny, som är fritidspedagog och för vissa även känd som barnprogramledare från TV, har stor erfarenhet av den frihet som barn upplever när de får vistas i skogen. Att dessutom få plocka sitt eget material och sedan skapa utifrån det ger både liten och stor en djup tillfredställelse, enligt henne. Utifrån den erfarenheten låter hon därför läsarna till Tall och gran steg för steg följa hur exempelvis en kottmyra byggs ihop men samtidigt vävs kunskapen om skogen och allemansrätten in. Detta genomtänkta koncept var något som Norra gärna ville vara med och sprida.

– För oss är det viktigt att fler får en koppling till skogen och förstår dess värde. Vi vet ju att människan mår bra av att vistas i skogen och att samla in till pyssel blir ytterligare en anledning att ta sig ut, säger Erika Nilsson som lett bokprojektet.

Boken Tall och gran är den första boken i en rad av planerade böcker. Även de kommande böckerna kommer fokusera på den skapar- och rörelseglädje som skogen erbjuder.

För att fira att Jenny Järvholm tillsammans med Norra nu ger mer skog åt barnen kommer det blir ett festligt boksläpp den 16 augusti kl 12:30 på fritidsavdelningen Ankaret, på Hörnefors centralskola. Välkommen att hänga på när Jenny och ett gäng pysselglada barn öppnar upp de allra första bokkartongerna.

För ytterligare information
Erika Nilsson, utbildningsstrateg Norra Skogsskolan, tfn 070-254 98 48

Fotografierna är fri för publicering. Fotograf Calle Bredberg

Norra är ett expanderande skogsföretag som ägs av nästan 17 000 privata skogsägare med ett samlat skogsinnehav på drygt en miljon hektar skogsmark i norra Sverige. Koncernen omsätter drygt två miljarder kronor och har ungefär 350 egna anställda. Därtill sysselsätter koncernen ungefär lika många personer i skogsentreprenad och transporttjänster. Industridelen Norra Timber fattar två sågverk, två hyvlerier samt en stolpfabrik. Tillsammans producerar dessa industrier drygt 430 000 kubikmeter trävaror. Därtill produceras cirka 55 000 svarvade furustolpar per år. Av trävaruförsäljningen exporteras 57 procent.

• Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen