Matte i skolskogen

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
På Runbyskolan i Upplands Väsby, Stockholm, har man inriktning hälsa - idrott - friluftsliv. Sedan flera år tillbaka satsar man på Idrottslyftet med fler timmar idrott och extra mycket på friluftsliv vilket innebär att någon/några klasser kommer ut varje tisdag i naturen. Per Björkman, idrottslärare, samarbetar med matematiklärare Pernilla Malmström och klass 6B provar på matte med Skogen i Skolans övningar i deras skolskog. Vi uppmärksammar Skogen i Skolans skolskogar inför den Internationella skogsdagen 21 mars. #IntSkogsdagen #IntlForestDay

Anna Malmström är projektledare för Storstadssatsningen. Som en aktivitet inom projektet och i anknytning till den internationella skogsdagen, #‎IntSkogsdagen‬ ‪#‎IntlForestDay‬, som firas den 21 mars, kontaktade Anna lärarna på Runbyskolan i Upplands Väsby.

Pernilla Malmström, Per Björkman från Runbyskolan och Anna Malmström, Skogen i Skolan

Eleverna i klass 6 A och B fick prova på att mäta höjden på ett träd, bestämma åldern och räkna volymen. Per Björkman har sedan sex år tillbaka arbetat tillsammans med Peter Almén för att få ut eleverna utomhus och är lärare i Idrott och hälsa. Han hade planerat dagen tillsammans med Pernilla Malmström som är matematiklärare. De hade ett schema med nio övningar från Skogen i Skolan. För att göra övningarna krävdes bland annat ett måttband, en pinne för att mäta höjden och eleverna hade också möjlighet att använda en miniräknare. Måndagen den 14 mars är Pi-dagen och därför användes även pi för att beräkna omkretsen och diametern på en stock.

Eleverna Matilda Heurlin och Ida Vallius från klass 6B, Runbyskolan- Eleverna lär sig matematik på ett mycket roligare sätt när det sker utomhus. Genom att vara ute i naturen har de lättare att ta till sig ämnet och dessutom får de frisk luft och får röra på sig. Det fungerar så bra att de inte ens tänker på att det är en mattelektion, menar Pernilla Malmström, matematiklärare.

Hon stöttar eleverna med övningarna när det behövs. Eleverna blir piggare utomhus och rollerna förändras gentemot vanliga lektioner i klassrummet.

 

Vid Runbyskolan finns skolskogen nära till hands och eleverna kan sitta vid lägerelden både utomhus och inne i ett stort tält. På övriga friluftsdagar har de lagat mat i skogen, paddlat kanot, haft triatlon, åkt skridskor och varit på sagoäventyr.

Per Björkmans önskan är att klasserna själva ska kunna genomföra utomhuslektioner.
- Min vision är att ha färdiga påsar med material för att alla lärare enkelt ska kunna utföra alla lektioner i alla ämnen utomhus, säger Per Björkman.

Dagen avslutades med popcorn som tillagades vid lägerelden i skolskogen.

Runbyskolan kan sitta vid lägereld både utomhus och inne i ett tält

Klassen beräknar trädets volym
Övning 9: Räkna grenvarv och toppskott för att beräkna trädets ålder Elever ålderbestämmer träd genom att räkna antalet årsringarDen internationella skogsdagen #IntSkogsdagen #IntlForestDay
– Det här är dagen då hela världen firar de gåvor som skogar och träd ger oss. Och låt oss även fira de ännu obesjungna hjältar som gör en insats för våra skogar, träd och samhällen, säger Jan McAlpine, chef för sekretariatet för ”United Nations Forum on Forests”.

– Vi kommer att uppmärksamma en globalt verksam skogshjälte och vi kommer att göra utspel i debatten för ansvarsfullt skogsbruk, säger Föreningen Skogens vd Bengt Ek. Dessutom välkomnar vi de skogsmänniskor som har vägarna förbi kontoret på Vasagatan 50 i Stockholm när vi äter skogstårta klockan 14 den 21 mars.

Skogen i Skolan och SkogsSverige på internet uppmärksammar också skogsdagen. Det blir intervjuer och reportage från Skogen i Skolans skolskogar. Förhoppningen är att hela skogssektorn deltar i firandet.

Vill du också ha lektioner i skogen?
Kontakta Anna Malmström, Storstadsprojektet, så hjälper hon er att komma igång. Annas e-postadress är: anna.malmstrom@skogen.se.
Läs mer om Storstadsprojektet!

Vill din skola ha en egen skolskog?
Kontakta Frida Pihl, Regionsamordnare Mälardalen på e-postadress: frida.pihl@skogsstyrelsen.se. En skolskog har en överenskommelse mellan en skogsägare och en skola.
Om du hör till en annan region, kontakta någon av de övriga regionsamordnarna.

Undervisning ute ger bättre resultat
Elever som får en del av undervisningen utomhus blir mer engagerade, samarbetar bättre och lär sig mer. Det visar Emilia Fägerstams uppmärksammade avhandling som bygger på studier i både Sverige och Australien.
Läs mer i Emilia Fägerstams avhandling: Space and Place. Perspectives on Outdoor Teaching and Learning

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Klassrummet har flyttat ut i skogen

  Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
 • I skogen blir siffrorna verkliga

  På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: SNS, Skogen i Skolan
  Den nordiska skogssektorn är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS). - Inom Skogen i Skolan arbetar vi ständigt med mångfald och inkludering. Det gör att vi har aktiviteter som kollo för tjejer och integration förutom tävlingen Skogens Mästare där finallagen har jämnt antal killar och tjejer säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan. / SNS och Skogen i Skolan
 • Uteklassrummet ligger vid Stora Skuggan, på Djurgården i Stockholm.

  Nu går det att boka uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm!

  Helena Bengtsson är regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen sedan drygt ett år tillbaka. Nu kommer uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm att bli hennes bas. – Jag kommer att utgå härifrån när jag genomför fortbildning i utomhuspedagogik för skolpersonal och lärarstudenter, säger Helena. Uteklassrummet är färdigbyggt och det går att boka för skolklasser. / Skogen i Skolan, Region Mälardalen
 • Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Elevdagar på Siljansfors skogsmuseum i Mora och på Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum i Särna./Region Dalarna-Gävleborg
 • Vi vill säkerställa att det även i framtiden finns folk som bryr sig om och vill arbeta med skogen

  Ni har nyligen lanserat ett nytt digitalt läromedel – Skogslektioner. Det tar upp skogens viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle. – Skogen väver samman alla delar av hållbar utveckling: det ekologiska, det ekonomiska och det sociala perspektivet. Vi vill förmedla hopp och handlingskraft och visa på skogens många möjligheter. Med ett digitalt läromedel kan vi nu nå även dem som inte har en skog runt knuten, säger Theresa von Hofsten, Skogen i Skolan / Handelsbanken, Skog och lantbruk
 • Nu kör "Halvan" skogsmaskin

  Många känner till den populära barnboksfiguren ”Halvan” och nu släpps boken ”Här kommer skogsmaskinerna”. Även figuren Jonna, som kör skotare, är med i boken. Boken bygger på besök hos Sveaskog och en avverkning i Västmanland under försommaren 2019.
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Nu tar vi skogen till skolan!

  Nu har vi lanserat Skogen i Skolans digitala läromedel – Skogslektioner. Under snart 50 år har vi försett lärare med verktyg för att arbeta med utomhuspedagogik. Det har gjort att hundratusentals barn har fått vistas i och skapa en god relation till skogen. Med det nya läromedlet tar vi digitala verktyg till hjälp för att locka dem som har svårare att ta sig ut i skogen. Vi tar skogen till skolan!
 • Skogen i Skolan önskar alla en härlig och ansvarsfull sommar!

  När det gäller Skogen i Skolan har många aktiviteter skjutits fram eller ställts in pga Covid-19. Efter sommaren planerar vi ändå att kunna lansera vårt digitala läromedel Skogslektioner och även ett uteklassrum på Stora Skuggan som ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm. Prova på våra övningar under sommaren, se filmer om skogliga yrken samt hur du använder skolskogsryggsäcken på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube. Vi önskar alla en härlig och ansvarsfull ledighet och att vi snart ses igen! Sommarhälsningar från Skogen i Skolans kansli

Sidor