Matilda kombinerar sina jägmästarkunskaper med utomhuspedagogik

Sedan 2015 är Matilda Lingegård Regionsamordnare för Skogen i Skolan Västerbotten och verksamhetsledare för Mera Skog i Västerbotten. Hon tog sin examen som jägmästare 2014 då hon skrev ett examensarbete om utomhuspedagogik. - Mitt nuvarande jobb är drömjobbet där jag kan kombinera ett arbete i skogsbranschen och skolvärlden, säger Matilda Lingegård. Här berättar hon om sig själv och sitt arbete i Skogen i Skolan.

- Jag heter Matilda Lingegård och är regionsamordnare för Skogen i Skolan i Västerbotten samt verksamhetsledare för Mera Skog i Västerbotten. Mera Skog i Västerbotten har liksom Skogen i Skolan funnits i dryga 40 år och är en organisation där skogsnäringen i Västerbotten samarbetar kring frågor som rör kunskap och utbildning.

I Västerbotten arbetar lokala representanter från skogsnäringen kommunvis tillsammans med skolan och anordnar skogsdagar, branschkvällar, lärarinspirationsdagar samt erbjuder PRAO-platser. Mera Skog i Västerbotten har som mål att träffa alla elever i Västerbotten tre gånger under deras tid i grundskolan. För femte året i rad arrangeras även Skogskollo för tjejer i Västerbotten tillsammans med Skogstekniska klustret, skogskollo riktar sig till tjejer i femman och sexan och ger dem chansen att lära sig en massa om skog samt träffa inspirerande kvinnor i branschen. Vi arrangerar även Skogens Mästare och Skogssnilleblixten, två tävlingar som riktar sig till elever på högstadiet. Skogssnilleblixten är en ny tävling där eleverna får jobba tillsammans för att ta fram framtidens nya skogsprodukt.

- Jag är utbildad jägmästare, tog examen 2014 och skrev mitt examensarbete om utomhuspedagogik. Har tidigare arbetat på förskola och velade länge mellan skogsbranschen och skolvärlden när jag skulle söka in till universitetet. Därför är mitt nuvarande jobb drömjobbet, jag får båda delarna, säger Matilda.

Det bästa med Skogen i Skolan är att vi erbjuder lärarna verktyg för att göra dem mer trygga att ta med sig eleverna ut i skogen och att vi finns där på deras villkor och kan erbjuda övningar och läromedel anpassade till läroplanen.

- I mitt jobb hoppas jag att kunna öka kunskapen om skog och skogsindustri hos elever och lärare. Det känns som att allmänheten kommer allt längre bort från skogen och att bilden av skogsindustrin till viss del är förlegad. Här har Skogen i Skolan en väldigt viktig roll att spela i framtiden.

• Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
  • I skogen blir siffrorna verkliga

På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
  • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

Amanda blir skogskandidat till våren

– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.