Lyckat integrationsprojekt i skolskogen i Dorotea

Written by Matilda Lingegård On the 0 Comments
I Dorotea har eleverna tillsammans med sina lärare i SFI byggt upp skolskogen och lärt sig svenska på köpet. Skogen har för eleverna blivit en trygg plats att vistas på både under lektionstid men även på fritiden.

Michael pratar med eleverna om skillnaderna mellan olika trädslagHelena Lindahl(C) och Isak From(S) samt representanter från pressen besökte den 23 maj skolskogen i Dorotea där projektet ”Natur för alla” pågår. ”Natur för alla” innebär ett nytt sätt att bedriva SFI-undervisning på då eleverna tillsammans är med och iordningställer skolskogen.

Tillsammans med projektledare Peter Ahlqvist och lärare Michael Tjernlund har de bland annat byggt ett vindskydd, en eldstad och ett vedförråd. Utöver arbetet i skolskogen har eleverna också åkt på fisketur med den lokala fiskeklubben, besökt naturbruksgymnasiet i Burträsk och skogsmuseet i Lycksele. Deltagarna är mycket nöjda med att vara i skolskogen, de känner att de har lärt sig mycket och hittat en trygg plats att vara på som de nu gärna besöker även på fritiden.

Peter och Michael märker också att eleverna verkar må bättre sen projektet började, tidigare var eleverna ofta trötta på eftermiddagarna när hela dagen spenderades inomhus. I skolskogen skapas också fler situationer där eleverna kommunicerar med varandra på svenska, att göra samma sak i klassrummet blir ofta konstlat menar Michael. Yusra Moshtat från Göteborg, som själv kom från Bagdad för 20 år sedan, var även hon på plats i skolskogen under dagen för att berätta om hennes resa ut i skogen och hur den hjälpt henne att hitta in i det svenska samhället.

I skogen sker integrationen och de spontana mötena mellan människor, där hälsar vi på främlingar, det sker aldrig på Ica menar Yusra. Isak From var av samma åsikt, skogen är en del av den svenska folksjälen och mycket viktig i integrationsarbetet. Förhoppningen är att fler kommuner kan inspireras och arbeta mer aktivt med skolskogar i SFI-undervisningen.

Läs mer om projektet här: https://www.dorotea.se/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning/projekt/natur-foer-alla/

Uppdaterad:

Sidor