Lär barnen mer om skog!

Written by admin On the 0 Comments
Allt fler ungdomar växer upp i städerna. Nu behöver de lära sig mer om skog och skogsbruk. Och alla skogsbrukare kan hjälpa till genom att sprida utomhuspedagogiken till skolorna, menar Åsa Godeau. Erbjud läromedel och skolskogar till dina barns skola!

Skogen i Skolans har tagit fram enkla läromedel som gör det lätt att ta med en skolklass ut i skogen. Åsa Godeau är verksamhetsledare för Skogen i Skolans kansli på Föreningen Skogen.

- Sprid de nya läromedlen till era barns skolor! uppmanar Åsa Godeau. Intresset för utomhuspedagogik blir allt större i skolvärlden.

Samtidigt kan man som skogsägare erbjuda skolan en skolskog. Där har markägaren och skolan kommit överens om vad eleverna får göra, även sådant som allemansrätten annars inte tillåter. Till exempel ta material för att göra ett vindskydd.

Övningarna kan ha så olika teman som att gå på skattjakt eller prata skogspolitik.

När en fjärdeklass går tipspromenad lär de både hur en björk ser ut och vad den heter på engelska. När en åttondeklass bygger vindskydd finns en lång lista över vilka mål eleverna kan uppnå på tre timmar inom idrott, matematik, slöjd och teknik.

- Skogen i Skolan är en verksamhet på skolans villkor. Därför har vi tagit fram övningar som är anpassade till skolans kursplaner. För varje övning finns exempel för lärarna på vilka mål eleverna kan nå med övningen. Flera ämnen ryms i samma övning. Då går det också att vara ute en halv eller hel dag trots att olika ämnen finns på schemat.

- Skogen är ett jättebra klassrum när man ska lära sig om allt från arbetsmarknad, politik och framtid till ämnet slöjd och hur man skriver olika texter.

På plats i skogen upptäcker eleverna också att skogen kan användas till mycket. Och att man ska vara rädd om den.

- Vi håller just på att få klart ett material om allemansrätten. De nya övningarna knyter också an till tidigare läromedel från Skogen i Skolan, som "Skogen och samhället", "Skogens produkter" och de andra häftena.

Övningarna kan laddas ned på skogeniskolan.se men även beställas som tryckta häften till portopris.

- Tänk om ännu fler skogsägare och skogsanställda tipsade skolan om läromedlen och erbjöd en skolskog. Det finns närmare ett tusental men behövs många fler om nästa generation ska förstå skogen, hur den kan brukas uthålligt och att det finns karriärmöjligheter där.

Bengt Ek

 

Det finns övningsböcker och lärarhandledning från förskola till nionde klass. Varje övning i skogen ska hjälpa eleverna att nå skolans mål.

Uppdaterad:

Sidor