Jens Meyer tilldelades Föreningen Skogens utmärkelse Silverkvisten

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Jens Meyer är Regionsamordnare för Värmland sedan 1998 och han har uthålligt verkat för ökad kunskap om skogens möjligheter, möjligheter både i pedagogiken, som arbetsmöjlighet och för samhället. På Skogen i Skolans Riksmöte den 10-11 november tilldelades Jens utmärkelsen Silverkvisten genom vd Bengt Ek som representerade Föreningen Skogens styrelse.

Vad har du för bakgrund?
- Jag är utbildad möbelsnickare och läst vidare vid Linköpings universitet till slöjd- och teknik lärare.

Vilken är din roll i Skogen i Skolan och hur länge du har arbetat med verksamheten?
- Sedan 1998 har jag varit Regionssamordare i Värmland.

Vilka Skogen i Skolan-aktiviteter har du haft och varit mest nöjd med? Hur många har du nått?
- Kursen, "Lära med skolskogen" på Duse udde utanför Säffle arrangerade vi under många år då ca 500 lärare deltog.  Vid Skogens Dagar i Karlstad har jag varit projektledare vid 7 tillfällen av 8 och ca. 28.000 elever har fått skoglig kunskap sedan starten 1996. Det evenemanget återkommer vart tredje år. Förutom detta har jag hållt kurser för lärare/lärarstudenter i utomhuspedagogik och trämaterial-lära vid KAU, Karlstads Universitet. Sist men inte minst alla möten i skogen med elever och lärare på skogsdagar i Värmlands alla 16 kommuner med Skogen i Skolan-aktiviteter.

Kan du berätta mer om din bok?
- "Mat i skolskogen" kom ut 2005 och öppnade fler dörrar med heldagar i skogen och skogsmat över öppen eld. Jag blev intervjuad på bokmässan i Göteborg av restauratören Carl-Jan Granqvist och besökte Måltidens hus i Grythyttan. Enligt kocken Per Morberg Kolbulle är jag proffs eller "Världsmästare" på kolbullar och Morberg fick själv lära sig att steka Värmländska Kolbullar.

Vad är det bästa med Skogen i Skolan och hur skulle din vision för Region Värmland se ut?
- Det bästa med Skogen i Skolan är att kunna inspirera elever att söka sig till Sveriges absolut viktigaste basnäring. Det är också oerhört förmånligt att kunna använda skogen som ett pedagogiskt rum, med himlen som tak, skogen som väggar, marken som golv och elden till samvaro. Det är en viktig uppgift att berätta om skog och att träffa alla yrkesmänniskor som jobbar med skogen som råvara samt all högteknologisk förädling. Min vision är att alla elever i Värmland kommer i kontakt med Skogen i Skolan någon gång under sin skoltid, att de har möjlighet att delta på Skogens Dagar i Karlstad och naturligtvis ska de ha provat att plantera ett träd!

Föreningen Skogens styrelse tilldelar Jens Meyer utmärkelsen Silverkvisten
Jens Meyer tilldelades Silverkvisten under Skogen i Skolans Riksmöte 2016.

Här nedan kan du läsa motiveringen.

"Jens är en representant för Skogen i Skolan när verksamheten är som bäst. Han har varit aktiv sedan 1990-talet och är därmed en av de regionssamordnare som varit med längst. Han har uthålligt verkat för ökad kunskap om skogens möjligheter, möjligheter både i pedagogiken, som arbetsmöjlighet och för samhället.

Jens har varit aktiv i arbetet med att utveckla Skogen i Skolans verksamhet och verktyg, bland annat genom att skriva kokboken Mat i skolskogen och som medförfattare till Möjligheter i skolskogen. 

Sedan många år arrangerar han Skogens dagar där elever och lärare i årskurs 4 till 6 från hela Värmland får lära sig mer om skog. Och han har sett till att lärarstudenter på Universitetet i Karlstad fått utbildning i utomhuspedagogik.

Jens är pedagogisk, påhittig, seriös och besjälad av att föra ut budskapet att en sysselsättning inom skogen och skogsindustrin är en framtidsbransch för unga idag. Just nu är han dessutom delaktig i produktionen av ett barnprogram som vill ge barnen kärleken till och kunskapen om skogen tillbaka.

Både skolor och skogssektorn i Värmland, men även resten av Sverige, känner ett stöd i Jens verksamhet och på det sättet är han en både enastående och samtidigt typisk representant för de människor som lägger sin själ i att få in Skogen i Skolan."

Vi önskar Jens Meyer lycka till med det fortsatta, framgångrika arbetet med Skogen i Skolan Värmland!

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

  I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
 • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

  I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
 • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

  Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.
 • Hur väl lyckas Skogslektioner.se?

  Har du använt Skogslektioner i din undervisning? Skogskandidatstudenten Amanda Bergman genomför just nu en undersökning av hur väl läromedlet lyckas väcka ett intresse för skogen. Vill du hjälpa henne?
 • Johan är vår nya regionsamordnare för Skogen i Skolan Örebro!

  Johan Andersson är skogskonsulent på Skogsstyrelsen och kommer att ta över som regionsamordnare för Skogen i Skolan region Örebro.
 • Internationella skogsdagen 21 mars 2021

  Kategorier: #IntSkogsdagen
  Visste du att en tredjedel av världens landyta är täckt av skog?  Den 21 mars uppmärksammas världens skogar under den årliga internationella skogsdagen. 
 • Läromedelsförfattare sökes

  Det är dags att skapa nya Skogslektioner, denna gång riktade till högstadiet. Nu söker vi en lärare i åk 7 - 9 som vill vara med och skapa nya digitala lektioner om skogen.
 • barn som badar i skog

  SciFest 4-10 mars!

  Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
 • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

  Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
 • Månadens tema: Biologisk mångfald

  Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
 • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

  Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
 • Klassrummet har flyttat ut i skogen

  Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti

Sidor