Jens Meyer bygger och använder uteklassrummet

Jens Meyer, Regionsamordnare Värmland, har byggt ett uteklassrum tillsammans med lärare och elever
I Värmland finns flera uteklassrum som lärare kan använda tillsammans med sina elever. - Det är fantastiskt att kunna ha lektioner utomhus och går att tillämpa för de flesta ämnena i kursplanen, säger Jens Meyer som både är lärare och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Värmland.

Med hjälp av utomhuspedagogik kan lärare hålla lektioner utomhus i alla ämnen som ingår i kursplanen.

– Vi har byggt flera uteklassrum i Värmland för skolor som har en egen skolskog. Där har vi i samarbete med markägaren fått en utpekad plats och lärare, föräldrar samt elever hjälpt till med byggandet. När allt är färdigt får eleverna tillgång till platsen och lärare kan hålla lektioner utomhus. Det finns också en eldstad där man kan laga mat över öppen eld, säger Jens Meyer, samordnare för Region Värmland och grundskolelärare.

Eleveer från årskurs 9 i Hammarlundens skola 7-9 på Hammarö deltog i en dag som arrangerades av Jens.
– I skolskogen finns ett vindskydd och vid sidan av en grilltunna där elever och lärare kan laga och äta mat. Dagen ingick i läroplanens ämne om hälsa och idrottsliv. Till hösten är det uppemot 1000 elever som kan använda uteklassrummet.

Under årens lopp har Jens invigt över 100 skolskogar i Värmland. Det finns fyra uteklassrum i Hammarö-Karlstad-regionen och fler kommuner är intresserade av att bygga.

Jens har också skapat en modell för uteklassrummet som nu håller på att färdigställas på Stora Skuggan som ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Välkomna att kontakta Jens när ni vill starta en skolskog och bygga ett uteklassrum!

Jens Meyer är Regionsamordnare för Region Värmland

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti