Jens Meyer bygger och använder uteklassrummet

Jens Meyer, Regionsamordnare Värmland, har byggt ett uteklassrum tillsammans med lärare och elever
I Värmland finns flera uteklassrum som lärare kan använda tillsammans med sina elever. - Det är fantastiskt att kunna ha lektioner utomhus och går att tillämpa för de flesta ämnena i kursplanen, säger Jens Meyer som både är lärare och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Värmland.

Med hjälp av utomhuspedagogik kan lärare hålla lektioner utomhus i alla ämnen som ingår i kursplanen.

– Vi har byggt flera uteklassrum i Värmland för skolor som har en egen skolskog. Där har vi i samarbete med markägaren fått en utpekad plats och lärare, föräldrar samt elever hjälpt till med byggandet. När allt är färdigt får eleverna tillgång till platsen och lärare kan hålla lektioner utomhus. Det finns också en eldstad där man kan laga mat över öppen eld, säger Jens Meyer, samordnare för Region Värmland och grundskolelärare.

Eleveer från årskurs 9 i Hammarlundens skola 7-9 på Hammarö deltog i en dag som arrangerades av Jens.
– I skolskogen finns ett vindskydd och vid sidan av en grilltunna där elever och lärare kan laga och äta mat. Dagen ingick i läroplanens ämne om hälsa och idrottsliv. Till hösten är det uppemot 1000 elever som kan använda uteklassrummet.

Under årens lopp har Jens invigt över 100 skolskogar i Värmland. Det finns fyra uteklassrum i Hammarö-Karlstad-regionen och fler kommuner är intresserade av att bygga.

Jens har också skapat en modell för uteklassrummet som nu håller på att färdigställas på Stora Skuggan som ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Välkomna att kontakta Jens när ni vill starta en skolskog och bygga ett uteklassrum!

Jens Meyer är Regionsamordnare för Region Värmland