Jättelik skogsexkursion i Norrbotten

Mer är tusen sjätteklassare i hela Norrbotten deltar i Sveriges största skogsexkursion den 14 september.
Nittio skogsgubbar och –gummor ska berätta om skog, trä, kretslopp, arkeologi, skördare, röjare, djur, jakt och fritid i skogen och bjuda på hamburgare, grillade korvar och fika i långa banor. Det är det samlade skogsbruket och skogsindustrin i Norrbotten som för andra året bjuder ungarna på både lärdomar, skogsteater och roliga upplevelser i skogen. Eleverna kommer från länets samtliga kommuner. Exempelvis i Kiruna/Pajala bussas hundratals skolbarn med lärare bortåt 200 km från Kiruna till skogen utanför Tärendö.Förra året, då 1 300 elever deltog, gav tillställningen stort eko i de norrbottniska tidningarna, i radion och i TV. Men nu inträffar arrangemanget i valets slutspurt när medierna är fulla av den politiska diskussionen.- Vi hoppas att journalisterna ska tycka att detta blir en rolig paus från valståhejet, säger Lars-Erik Bergström, Sveaskog, ordförande i Skoglig Samverkan i Norrbotten, som samordnar arrangemangen.- För oss som jobbar med de lokala arrangemangen blir detta en kul avkoppling från det vardagliga jobbet. Att träffa så många ungar är alltid kul, säger Evert Kastebo, SCA, sammankallande i Luleå kommungrupp.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti