Jag vill få en ny generation att upptäcka skogen

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Theresa von Hofsten, projektledare för Skogen i Skolans digitala läromedel
Theresa von Hofsten är projektledare för det digitala läromedel som Skogen i Skolan ska producera. - Jag började arbeta på Föreningen Skogen den 1 april. Att intresset för miljöfrågor och hållbar utveckling är så stort i den unga generationen ger oss en bra förutsättning att nå ut med det de digitala lektionerna om skog.

Theresa har jobbat på Föreningen Skogen sedan 1 april.
– Jag trivs mycket bra! Det känns väldigt kul att projektleda någonting så roligt och viktigt. Att intresset för miljöfrågor och hållbar utveckling är så stort i den unga generationen ger oss en bra förutsättning att nå ut.

Med ögon känsliga för grönt
Ursprungligen kommer Theresa från Röstånga, som ligger i Skåne vid Söderåsens Nationalpark, så hon har spenderat mycket tid i bokskogarna där.
– Att vara i skogen har alltid betytt mycket för mig och utflykter i naturen utgör de mest betydelsefulla minnena från skoltiden. I ljuset av det ser jag Skogen i Skolan som en otrolig guldgruva för dagens lärare och elever.

Folkbildning för lärare och elever
Theresa har en bakgrund i film och tv-branschen där hon har jobbat med allt från kulturprogram för SVT till pedagogiska barnprogram.  
– Eftersom jag tycker att folkbildning är väldigt kul har jag jobbat med många olika produktioner på utbildningsradion. Det kommer väl till pass i detta arbete eftersom det både innefattar film och ska kopplas till lärares behov.

Lärares och elevers behov av ett digitalt läromedel
– En lärdom från tv-branschen är vikten av att utgå från målgruppens perspektiv. Det spelar ingen roll hur mycket du har att berätta om du inte sätter dig in i vad din publik behöver och önskar. I början av en produktion är det därför viktigt att göra en grundlig målgruppsanalys. Det gäller kanske i synnerhet pedagogiska produktioner, då det både finns styrdokument, lärarperspektiv och elevperspektiv att ta hänsyn till. Därför inledde jag detta projekt med att skicka ut en enkät till lärare för att undersöka deras behov och erfarenheter av digitala läromedel. Den fick 30 svar bara inom det första dygnet vilket är jättebra med tanke på lärares arbetsbelastning. Nu ligger samtliga svar till grund för det fortsatta arbetet och förhoppningsvis träffar vi rätt.

Din vision för läromedlet
– Jag vill få en ny generation att upptäcka skogen genom ett lustfyllt lärande med spännande fakta om vad skogen har för roll i en hållbar utveckling. Eleverna ska bjudas in att anta olika utmaningar och se skogen ur olika perspektiv. Syftet är att omvända oro och klimatångest till hopp och handlingskraft. Ansvaret att rädda världen ska inte läggas på barnen men vi måste rusta dem för framtiden, ge dem kunskap och realistiska förväntningar på framtiden och dess arbetsmarknad.

Det är viktigt att barn tidigt får skapa en egen relation till naturen. Att följa årtidsväxlingar och få en förståelse för kretslopp är så betydelsefulla baskunskaper.

– Skolan har ju ett mycket viktigt kompensatoriskt uppdrag gentemot de barn som inte får den där kontakten med naturen hemifrån. Därför är det så bra att det nu också kommer att finnas ett digitalt läromedel, så att vi kan göra steget kortare också för dem som inte hittat ut i skogen ännu...

Vill du följa utvecklingen av det digitala läromedlet?
Du kommer att kunna läsa mer på Skogen i Skolans webbplats samt i våra sociala medier.

Mer information

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
    Annons
  • Björk - ett älskat träd

    Björken är ett folkkärt träd och med sin ljusa nästan vita bark och med sina gröna friska blad är den även en vacker symbol för Norden och för den härliga sommaren!
  • Ekollon

    Eken – kungens ädla träd

    Eken är Sveriges vanligaste ädla lövträd och växer naturligt från söder upp till Dalälven. Men trädet kan också förkomma längre upp, exempelvis längs Norrlandskusten, där klimatet är milt.
  • Skogen i Skolan och Mera Skog i Västerbotten söker en verksamhetsledare

    Vi söker dig som vill sprida utomhuspedagogik och kunskap om skogen på skolans villkor. Mera Skog i Västerbotten är en intresseorganisation som ägs och finansieras av skogssektorn i Västerbottens län. Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter.
  • Ask - myternas träd

    Asken är ett ståtligt träd med många goda egenskaper. Den är lätt att känna igen med sina flikiga blad.
  • SiS 50 år

    I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

    Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

    Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

    Vi ses igen i januari!
  • Skogis granar

    Skogis granar

    Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

    Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

    Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

    I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

    Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

    Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

    Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.

Sidor