Invigning av Jorden & skogen i stan 13 september

Hjärtligt välkommen till invigningen av Jorden & skogen i stan den 13 september kl. 11.00 på Berga Naturbruksgymnasium i Västerhaninge. / #JOSIS16

Jorden & skogen i stan, som arrangeras av LRF Mälardalen, arrangeras den 13-14 september. I år firar vi 10 år och satsar lite extra. Det är rekordmånga som anmält sig och över 3 000 elever och lärare kommer!

Invigningen sker kl. 11 - 12 och Inger Pripp, grundskoledirektör i Stockholms stad, Meeri Vasberg, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Haninge, och Martin Magnusson, styrelseledamot i LRF Mälardalen, talar.
Vid 11.30 blir det en rundtur på området, i samband med den bjuder vi på en lättare lunch för inbjudna gäster. Vi ser ett stort intresse för matens ursprung, men barnen i storstadsområdena saknar ofta kontakt och kunskaper om svenskt lantbruk och svensk matproduktion.

Storstaden är ofta norm och klyftan mellan stad och land är större än någonsin. LRF Mälardalen vill sprida kunskap om svensk mat och svenska mervärden, Jorden & skogen i stan är ett unikt tillfälle för elever i årskurs 4-6 att få uppleva vårt jord- och skogsbruk. Aktiviteten är kostnadsfri och eleverna får följa jordens och skogens kretslopp med plantering, skörd och förädling och upptäcka matens väg från jord till bord.

Anmäl dig senast torsdag 8 september
Välkommen med din anmälan så snart som möjligt, men senast torsdag 8 september till
helena.isakson@lrf.se Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller.
Om du åker kollektivt kan du åka med SL:s extrainsatta bussar mellan Västerhaninge station och Berga. De går i skytteltrafik mellan kl. 8.45 och 10.30 från Västerhaninge station samt på eftermiddagen mellan kl. 13 och 15 från Berga. Med pendeltåget tar ni er från Centralstationen till Västerhaninge station på cirka 30 min.

Mejla gärna denna inbjudan vidare till kollegor som du tror har intresse av att komma!
Läs mer om Jorden & skogen i stan på www.lrf.se/malardalen

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
  • I skogen blir siffrorna verkliga

På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
  • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

Amanda blir skogskandidat till våren

– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
  • Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

Kategorier: SNS, Skogen i Skolan
    Den nordiska skogssektorn är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS). - Inom Skogen i Skolan arbetar vi ständigt med mångfald och inkludering. Det gör att vi har aktiviteter som kollo för tjejer och integration förutom tävlingen Skogens Mästare där finallagen har jämnt antal killar och tjejer säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan. / SNS och Skogen i Skolan