Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Written by Theresa von Hofsten On the 0 Comments
#IntSkogsdagen

Ett sätt att uppmärksamma skogen och dess viktiga betydelse kan vara att anmäla er skola till LEAFs kampanj "Global Action Days". LEAF står för Learning about forests och är ett internationellt nätverk som arbetar för att unga ska få större kunskap om skogen.
Tillsammans med FEE (Foundation for Environmental Education) och Eco Schools lanserar de nu kampanjen Global Action Days, där skolor får lära sig mer om hållbar utveckling och öva upp sin handlingskompetens på området. Kampanjen är på engelska och riktar sig till skolor med elever i åldern 13 år och uppåt som vill arbeta med lärande för hållbar utveckling under tre veckor med start i april.

"The Global Action Days 2021 Campaign, in partnership with Now.Here., will engage youth through the Treasure Earth app in small positive actions (Handprints) that each one of us can take to become more compassionate towards Earth. The campaign will mobilise the power of our network and demonstrate how small individual action can have a great impact on our own and our Earth’s wellbeing.

The campaign is designed as a 21-days journey of ‘Compassionate Actions’. These actions will inspire participants to live and act differently by crystallising intentions into concrete actions and new patterns of positive behaviour.

Week 1 – Protect Global Biodiversity
Week 2 – Reduce Environmental Pollution
Week 3 – Empower Climate Action"

Läs mer om kampanjen här!

• Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!