Internationella Skogsdagen 2019, #IntlForestDay

Written by Klara Kingsvik On the 0 Comments
Den 21 mars förklarades år 2012 av FN som den Internationella skogsdagen för att belysa vikten av att bevara och hållbart bruka världens skogar. Förutom att skogen är ovärderlig som lunga för våra koldioxidutsläpp huserar den också en ovärderlig biologisk mångfald samt låter oss människor få ett uterum att visats i. År 2019 ligger fokus för Internationella Skogsdagen på "skog och utbildning" och detta vill vi fira med er genom att hylla skogen för alla dess värden inklusive värdet den har som utomhusklassrum.

I skogen kan allt hända: ett blygt rådjur kan skutta förbi med sin vita bak, en korp kan kraxa så det ekar över nejden utan att visa sig och där kan en eld värma dagens lunch.  Där kan vi till exempel hitta en låga,  det vill säga ett träd som har gjort sitt i jordelivet och lagt sig raklång ner. På lågan kan vi balansera om vi håller tungan rätt i munnen. Vi kan skutta från stubbe till stubbe för att få upp flåset och vi kan lägga oss raklånga i mossan för att fundera över stort och smått en liten stund. 

För både barn och vuxna är skogen en fantastisk plats för återhämtning och för rörelse. Visst är det väl något alldeles extra att ha möjlighet att ta en promenad eller joggingtur bland yviga granar, resliga tallar eller i lövträdssalar? Våra skogar är ekosystem som i den bästa av världar bjuder på stor biologisk mångfald och till på köpet bjuder oss människor på rekreation, lugn och värdefulla upplevelser där vi inte är i centrum utan bara finns till, som en sorts levande varelse bland många, många andra.

Skogen är också fantastisk när den får verka som ett utomhusklassrum. Med himlen som tak blir inlärningen friare och forskning visar att utomhusundervisning med fysisk aktivitet leder till en lång rad positiva effekter på både skolprestationer, koncentration och hälsa.

Just det där sistnämnda tycker vi på Skogen i Skolan är extra viktigt. Utomhuspedagogik är något vi är bra på och någonting som vi gärna delar med oss av till er andra som är nyfikna på hur ni kan få in utomhuspedagogik i er undervisning i grundskolan. 

Vi har ett antal regioner i Sverige som var och en har en regionsamordnare som gärna bistår med tips som förenklar undervisning utomhus. Vi har till exempel en skolskogsryggsäck fullmatad med materiel och övningar för lärare och andra pedagoger som vill ta med sig barnen ut i skogen. Jättebra tycker vi!

FN har utlyst en tävling  inför den 21:e mars som riktar sig till lärare. Ni spelar in en video om hur ni lär barn om skogens värde för jorden och priset är en resa till Rom. Mer information om tävlingen hittar ni via länken nedan. 

I Region Västerbotten ordnar Skogen i Skolan en fototävling där skolbarn får i uppgift att ta skogsbilder och skriva några rader om varför skogen är viktig, rolig, spännande eller trivsam. Vinnarklassen får en Skolskogsryggsäck och bilderna ställs ut på Väven från och med den 21:e mars och tre veckor framåt. Mer information hittar ni på www.meraskog.se eller maila klara@meraskog.se

Om ni därute hittar på andra roliga sätt att uppmärksamma Internationella Skogsdagen får ni gärna dokumentera detta och sprida i sociala medier under hashtaggen #skogeniskolan #IntlForestDay

Mer information

Uppdaterad:

Sidor