Inspirerande möte med studenter vid Linnéuniversitetet i Kalmar

Written by Kerstin Ström On the 0 Comments
En underbar höstdag i början av oktober träffade Skogen i Skolan ett gäng glada studenter från Linnéuniversitetet i Kalmar. Studenterna fick testa på en mängd olika övningar alltifrån olika varianter av naturrutan till hur man kan lära sig geometri med hjälp av ett rep.

Dagen inleddes med en teater om skogens kretslopp där studenterna fick agera allt ifrån små plantor, till betesskadad ungskog till skotare och skördare. En mycket uppskattad övning där man genom tal och lek lär sig hur skogen växer och till slut föryngringsavverkas och vad som händer under vägen dit. Det blev en bra diskussion om skogens värde och om varför man vill äga skog när omloppstiderna är så långa, runt 70-80 år i trakten runt Kalmar. Andra värden som jakt, friluftsliv och skogens värde för insekter och svampar lyftes också.

Geometri med ett rep visades som ett exempel på hur man kan lära eleverna matematik ute. Det testades olika svårighetsgrader vi började med att alla höll i det hopknutna repet med ögonen öppna och fick tala med varandra och då skulle skapa en kvadrat.  Att sedan hålla ögonen stängda och det bara var en i gruppen som fick titta och denne skulle med hjälp av rösten guida sina kamrater till att skapa en triangel var desto svårare.

Som sammanfattning av dagen fick alla i små grupper göra var sin naturruta där de skulle visa med naturens hjälp vad de kom ihåg och lärt sig av dagen. Det visades allt ifrån en glad gubbe till prydliga små timmerhögar och diverse geometriska figurer.

 

 

 

Uppdaterad:
  Annons
 • Nu smyglanserar vi 12 nya Skogslektioner!

  Den här gången till årskurs 7-9! Lektionerna är tillgängliga GRATIS på www.skogslektioner.se, men kommer att finjusteras under våren. Vill du och dina elever hjälpa oss att testa och utvärdera materialet? Maila till info@skogeniskolan.se och skriv ”testlärare” i ämnesraden, så berättar vi mer.
 • God jul och Gott nytt år!

 • Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

  Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”
 • "Man får gå nästan överallt!"

  I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
 • Tre höst-tips från Jens Meyer!

  Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
 • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

  Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
 • Fokus på att lära ute under oktober månad!

  Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
 • En bild på kor.

  Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

  Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november! 
 • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

  Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
 • tre person går i naturen

  Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

  I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
 • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

  Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
 • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

  Skapa ett eget uteklassrum!

  Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.

Sidor